Zapiekanka kapuściana z ziemniakami i serem

Fantastyczna warstwowa zapiekanka kapuściana przyrządzona z liści kapusty włoskiej, plasterków ziemniaków i sera taleggio.

Fantastyczna warstwowa zapiekanka kapuściana przyrządzona z kapusty, ziemniaków i sera. Ta zapiekanka z kapusty to kwintesencja prostoty i niezwykłego smaku kuchni północnych Włoch. To kombinacja słodyczy włoskiej kapusty i wybitnego sera taleggio, a do tego plasterki ziemniaków sałatkowych i masło, które smak zapiekanki wzmaga. Gwarantuję Wam niesamowity smak tej zapiekanki. Wiem, że ten włoski ser nie jest łatwo kupić, ale jest to do zrobienia przy odrobinie sprytu.

Składniki

1 kilogram ziemniaków sałatkowych;
1 główka kapusty włoskiej;
300 gramów sera taleggio;
pół kostki masła;
Twoja ulubiona przyprawa do ziemniaków (opcja);
sól, pieprz;

Zapiekanka kapuściana przepis z Włoch

Z kapusty włoskiej zdejmij ostrożnie tyle liści, ile się da, następnie z każdego liścia kapusty wytnij nerw, nie będzie potrzebny. Ziemniaki obierz i pozostaw w wodzie. Przygotuj ser taleggio, czyli odkrój niejadalną skórkę i pokrój go w małe kawałki lub porwij w takie części, jakie lubisz. Ser taleggio to ser lekko słodkawy, maślany, o kremowej konsystencji, szybko dojrzewający w ciemnych grotach północnych Włoch. Podczas topienia staje się lejący, dlatego idealnie nadaje się do zapiekanek. Warto się potrudzić, by go kupić.

Porada-> ser taleggio to zdecydowanie najlepszy ser do rozpiekania do tego dania.

W dużym garnku zagotuj wodę i partiami wrzucaj liście kapusty. Gotuj każdą partię około 5 minut, aby liście nieco zmiękły. Podgotowane liście kapusty wyjmij i układaj na suchych ściereczkach. Przykryj je kolejnymi ściereczkami, dociskaj lekko, aby dobrze odsączyć z wody liście kapusty.

Przygotuj ziemniaki na zapiekankę

Pokrój ziemniaki w cienkie (2 mm) plasterki najlepiej używając malaksera. Następnie ziemniaki opłucz pod bieżącą wodą, wybierz tylko najładniejsze (całe) plasterki. Plasterki ziemniaków wrzucaj partiami do wody, w której uprzednio gotowały się liście kapusty. Gotuj ziemniaki około 3 minut, aby nieco zmiękły. Następnie wyjmuj ziemniaki i układaj na suchych ściereczkach.

Układaj warstwy zapiekanki kapuścianej

Zarówno liście kapusty, jak i plasterki ziemniaków muszą być dobrze odsączone z wody. W obu przypadkach korzystaj z suchych ściereczek lub ręczników papierowych. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, a następnie na jego dnie rozłóż trochę plasterków ziemniaków. Posyp je solą lub ulubioną przyprawą, a następnie nałóż na nie kawałeczki masła. Na ziemniaki nałóż część liści kapusty, a na nie nałóż kawałki sera. Ułóż kolejną warstwę z ziemniaków i kawałków masła, a następnie kolejną warstwę z liści kapusty i sera taleggio. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki, a także kawałeczki masła.

Do pieca z nią!

Przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Teraz Twoja zapiekanka kapuściana musi trafić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 25 minut. Po upływie wskazanego powyżej czasu odkryj naczynie i piecz zapiekankę dalsze 10 minut do zrumienienia się. Po tym czasie wyjmij ją z piekarnika i pozostaw na minimum 5 minut, aby zapiekanka kapuściana nieco odpoczęła  (masło i ser muszą się nieco „związać” po pieczeniu).

Zapiekanka kapuściana sposób podania

Danie, które smakowało bez wyjątku wszystkim moim gościom, zasmakuje również Tobie i Twoim bliskim. Wymaga sporo pracy, jednak efekty są astronomiczne.


Wypróbuj pyszny przepis na kapusta z grochem i grzybami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *