Zapiekanka kapuściana z ziemniakami i serem, na którą przepis Wam prezentuję to kwintesencja prostoty i niezwykłego smaku kuchni północnych Włoch. To kombinacja słodyczy włoskiej kapusty i wspaniałego, maślanego sera taleggio, a do tego plasterki ziemniaków i masło, które smak zapiekanki wzmaga. Gwarantuję Wam niesamowity smak tej zapiekanki. Wiem, że ser taleggio nie jest łatwo kupić, ale warto się postarać (delikatesy, sklepy internetowe). Żaden inny ser nie odda smaku tak, jak taleggio i żaden inny nie spowoduje, że to danie będzie niepowtarzalne. Jeżeli jednak go nie dostaniecie zastąpcie go jakimś dobrym camembertem. Świat się nie zawali.


ZAPIEKANKA KAPUŚCIANA

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram ziemniaków sałatkowych;
  • 1 główka kapusty włoskiej;
  • 300 gramów sera taleggio;
  • pół kostki masła;
  • Twoja ulubiona przyprawa do ziemniaków (opcja);
  • sól, pieprz;

ZAPIEKANKA KAPUŚCIANA PRZYGOTOWANIE:

1. Z kapusty włoskiej zdejmij ostrożnie tyle liści, ile się da. Przygotuj również ser i ziemniaki.

Zapiekanka kapuściana z ziemniakami i serem składniki

2. Ziemniaki obierz i pozostaw w wodzie, a z każdego liścia kapusty wytnij nerw – nie będzie potrzebny.

w garnku znajdują się obrane ziemniaki a obok liście kapusty

3. Przygotuj ser taleggio – odkrój niejadalną skórkę i pokrój go w małe kawałki lub porwij w takie części, jakie lubisz. Ser taleggio to ser lekko słodkawy, maślany, o kremowej konsystencji, szybko dojrzewający w ciemnych grotach północnych Włoch. Podczas topienia staje się lejący, stąd idealnie nadaje się do zapiekanek. Warto się potrudzić, by go kupić.

UWAGA: Ser taleggio to zdecydowanie najlepszy ser do rozpiekania do tego dania.

pokrojony w plastry ser tallegio

4. W dużym garnku zagotuj wodę i partiami wrzucaj liście kapusty. Gotuj każdą partię około 5 minut, aż liście nieco zmiękną.

blanszowanie liści kapustu

5. Podgotowane liście kapusty wyjmij i układaj na suchych ściereczkach. Przykryj je kolejnymi ściereczkami – dociskaj lekko, aby dobrze odsączyć z wody liście kapusty.

suszenie blanszowanych liści kapusty

6. Pokrój ziemniaki w cienkie (2 mm) plasterki najlepiej używając malaksera. Następnie ziemniaki opłucz pod bieżącą wodą – wybierz tylko najładniejsze (całe) plasterki.

pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki

7. Plasterki ziemniaków wrzucaj partiami do wody, w której uprzednio gotowały się liście kapusty. Gotuj ziemniaki około 3 minut, aż nieco zmiękną. Następnie wyjmuj ziemniaki i układaj na suchych ściereczkach.

gotowanie plastrów ziemniaków

8. Zarówno liście kapusty, jak i plasterki ziemniaków musza być dobrze odsączone z wody. W obu przypadkach korzystaj z suchych ściereczek lub ręczników papierowych.

osuszanie ugotowanych plasterków ziemniaków

9. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, a następnie na jego dnie rozłóż trochę plasterków ziemniaków. Posyp je solą lub ulubioną przyprawą, a następnie nałóż na nie kawałeczki masła.

Zapiekanka kapuściana z ziemniakami i serem

10. Na ziemniaki nałóż część liści kapusty, a na nie nałóż kawałki sera.

Zapiekanka kapuściana z ziemniakami i serem

11. Ułóż kolejną warstwę z ziemniaków i kawałków masła.

Zapiekanka kapuściana z ziemniakami i serem

12. Ułóż kolejną warstwę z liści kapusty i sera taleggio.

Zapiekanka kapuściana z ziemniakami i serem

13. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki i kawałeczki masła.

Zapiekanka kapuściana z ziemniakami i serem

14. Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 25 minut.

Zapiekanka kapuściana z ziemniakami i serem

15. Po tym czasie odkryj naczynie i piecz zapiekankę dalsze 10 minut do zrumienienia się. Gotową zapiekankę wyjmij z piekarnika i pozostaw na minimum 5 minut – zapiekanka kapuściana musi nieco „odpocząć” (masło i ser muszą się nieco „związać” po pieczeniu).

Zapiekanka kapuściana z ziemniakami i serem


ZAPIEKANKA KAPUŚCIANA Z ZIEMNIAKAMI

Danie, które smakowało bez wyjątku wszystkim moim gościom – zasmakuje również Tobie i Twoim bliskim. Wymaga sporo pracy, jednak efekty są astronomiczne…

Zapiekanka kapuściana z ziemniakami i serem

Pyszna KAPUSTA z GROCHEM przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *