Zakwas na żurek jest tak łatwy do przygotowania jak ugotowanie wody na herbatę. Jasne, jest wiele wersji, a w każdej z nich proponuje się stosować inny rodzaj mąki i inne proporcje składników. Generalnie zakwas na żurek przygotowuje się z mąki, czosnku i wody. To baza. I ja tę bazę uważam za wystarczającą. Wszelkie udziwnienia uznaję, ale uważam niekoniecznie za potrzebne. Jak dla mnie zakwas na żurek powinien być umiarkowany, tzn. nie zawierać zbyt dużo dodatków, bowiem zawiesisty żur na nim ugotowany nie jest moim marzeniem. Ja lubię żurek lekki, ale konkretny. Dlatego stworzyłem zakwas idealny dla mnie. Mam nadzieję, że również dla Ciebie.


ZAKWAS NA ŻUREK PRZEPIS

SKŁADNIKI

2 litry wody źródlanej  temperaturze pokojowej

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN

lub

⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 9,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp teraz

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 24,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT teraz
Anuluj


ZAKWAS NA ŻUREK SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Po usunięciu z zakwasu czosnku przelej go do butelek lub słoików, porządnie zakręć i trzymaj w lodówce. Maksymalny czas przechowywania zakwasu na żurek to około 14 dni, ale nie jest to termin zawity.

zakwas na żurek


A jak zrobić pyszny żurek korzystając z zakwasu dowiesz się <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *