Wywar jarzynowy to podstawa zup i sosów. Dzięki użyciu domowego wywaru jarzynowego moje sosy i zupy nie smakują zawsze tak samo, czyli kostką rosołową. Smak wywaru warzywnego to sprawa czysto indywidualna. Może być słodszy dzięki dodaniu większej ilości marchewki. Może być wyrazistszy dzięki dodaniu ziela angielskiego itd itp. Ważne, by samemu wypracować własny smak.


WYWAR JARZYNOWY

SKŁADNIKI:

  • 2-3 marchewki;
  • 3-4 pietruszki;
  • natka pietruszki;
  • 2 cebule;
  • 1 por;
  • kawałek selera;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 3 kulki ziela angielskiego;
  • 2 listki laurowe;
  • masło klarowane;
  • sól, pieprz;

WYWAR JARZYNOWY PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki: 2-3 marchewki, 3-4 pietruszki, natka pietruszki, 2 cebule, por, kawałek selera, 2 ząbki czosnku, 3 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe.

warzywa na wywar jarzynowy

2. Cebulę posiekaj w piórka, pora w półplasterki. Na patelni rozgrzej nieco masła klarowanego i wrzuć cebulę i pora. Smaż jarzyny na małym ogniu kilka minut.

smażenie posiekanego pora

3. Obierz jarzyny i przekrój wzdłuż na połowę.

obrane i pokrojone warzywa korzeniowe

4. Na patelnię z cebulą i porem wlej szklankę wody i duś wszystko około 10 minut.

duszenie pora na maśle

5. Jarzyny oraz przyprawy wrzuć do garnka i zalej 3 litrami wody. Doprowadź do wrzenia.

Wywar jarzynowy

6. Dodaj do garnka uduszoną cebulę i pora.

Wywar jarzynowy

7. Gotuj jarzyny na wolnym ogniu przez około godzinę.

Wywar jarzynowy

8. Wywar można mrozić w np. półlitrowych częściach. Stanowi świetną bazę do zup i sosów.

Wywar jarzynowy


WYWAR JARZYNOWY

Nie musi być klarowny, bo to nie rosół. Powinien mieć jednak mocny smak.

Wywar jarzynowy

Zrób prosty i szybki WYWAR JARZYNOWY przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *