Wrapy z łososiem wędzonym to znakomita przekąska nadająca się na każdą okazję. Można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Ich przyrządzenie to przysłowiowa bułka z masłem. Połączenie zaś smaku wędzonego na ciepło łososia z cytrynową pastą, liśćmi szpinaku i świeżą kolendrą wywołuje u biesiadników zachwyt. Czegóż można chcieć więcej od posiłku, jak nie dobrego smaku i apetycznego wyglądu. Tak, moje wrapy wyglądają bosko. Ale smakują jeszcze lepiej.
WRAPY Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 wrapy (tortille) szpinakowe;[FMP]
dwa kawałki po 120 gramów wędzonego na ciepło łososia;
awokado;
cytryna;
liście szpinaku;
świeża kolendra;
sól, pieprz;
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA WRAPÓW Z ŁOSOSIEM
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Awokado obierz i wypestkuj przekładając miąższ do miski. Liście szpinaku umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz na ręcznikach papierowych. Zmiażdż awokado widelcem i wciśnij do niego so z cytryny.
3. Awokado posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i dobrze wymieszaj. Gotową pastę odstaw na bok. Włożenie do pasty z awokado pestki zapobiegnie ciemnieniu tego smacznego owocu. Skoro wszystko gotowe pora zabrać się za wrapy.
4. Podgrzewaj tortillę na suchej patelni przez około minutę, aż zmięknie.
5. Zdejmij tortillę z patelni i połóż na blacie. Posmaruj ją dość obficie pastą z awokado, a następnie rozłóż na niej liście szpinaku. Na szpinaku rozłóż wędzonego łososia rozdrabiając go na mniejsze kawałki.
6. Na łososiu połóż garść świeżych liści kolendry. Ależ będzie smak!
7. Jeżeli chcesz podać wrapy na ciepło zwiń je podobnie, jak nasze krokiety z mięsem. Koniecznie umieść je na chwilę na patelni albo w piekarniku, aby się zagrzały.
[/FMP]
WRAPY Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM PROPOZYCJA PODANIA
Jeżeli chcesz podać je na zimno po prostu zwiń je tak, aby łatwo się je jadło. Podawaj od razu. Rewelacja.
Spróbuj także <<wrapy z kiełbaską z Tunezji>>.
dzięki – dla Ciebie również 🙂
Tomku, super przepis! Dziękuję! Zyczę Ci pięknego,dobrego tygodnia