Kuchnia azjatycka Wieprzowina

WIEPRZOWINA po CHIŃSKU w sosie sezamowym

Wieprzowina po chińsku w sosie sezamowym

Wieprzowina po chińsku to błyskawiczne danie z woka. Jeżeli nie dysponujesz taką specjalną patelnią na zwykłej również to danie uda się Tobie przygotować, jednak musisz pamiętać, aby patelnia była mocno rozgrzana, a smażenie odbywało się na mocnym ogniu. Ideą dań z woka jest bowiem bardzo szybkie smażenie w wysokiej temperaturze. Dzięki temu tak, jak w tym przypadku mięso pozostaje soczyste, a warzywa są chrupiące. Przygotowanie tego dania nie nastręczy trudności nikomu, za to smak będziecie pamiętać dłuuuuugo. Tak, wieprzowina po chińsku to coś, czego warto spróbować.


WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU PRZEPIS

SKŁADNIKI

400 gramów polędwiczki wieprzowej;
250 gramów brązowych pieczarek;[FMP]
200 gramów groszku cukrowego;
połowa żółtej papryki;
połowa czerwonej papryki;
dymka;
kawałek świeżego imbiru;
limonka;
2-3 ząbki czosnku;
czerwona papryczka chilli;
olej sezamowy z sezamu prażonego (to ważne);
sos sojowy;
sos ostrygowy;
biały sezam, czarny sezam (opcjonalnie);


WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Wieprzowina po chińsku w sosie sezamowym składniki

2. Mięso pokrój w paseczki, pieczarki na połowę, albo na ćwiartki (w zależności od ich wielkości), posiekaj w drobną kostkę czerwoną i żółtą paprykę, obierz imbir.

pokrojone warzywa mięso i grzyby

3. Imbir zetrzyj na tarce, czerwoną chilli posiekaj na krążki, ziarna sezamu (po 1 łyżeczce) upraż na suchej patelni, a białą dymkę drobno posiekaj.

siekanie dymki

4. Groszek cukrowy przekrój na połowę, a następnie wrzuć na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gdy woda z powrotem zawrze gotuj groszek 2 minuty, a następnie odcedź go i przelej obficie zimną wodą. Blanszowany groszek odłóż na bok na ręczniki papierowe.

w garnku gotuje się groszek cukrowy

5. Przygotuj sos; w tym celu wymieszaj w miseczce: 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki wody, 2 łyżki oleju sezamowego z sezamu prażonego (ciemny sos), 2 łyżki sosu ostrygowego, sok z połowy limonki, odrobinę ostrego sosu np. sriratcha. Gotowy sos odstaw na bok.

sos sojowy w miseczce

6. Na mocno rozgrzaną patelnię wlej olej arachidowy lub roślinny i wrzuć pieczarki. Smaż je mieszając co chwilę przez podrzucanie patelni przez 2 minuty. Do pieczarek wrzuć blanszowany groszek cukrowy.

PORADA-> Brązowe pieczarki są bardziej aromatyczne od tych tradycyjnych, białych.

smażenie pieczarek i groszku cukrowego

7. Na patelnię wrzuć również czerwoną i żółtą paprykę. Smaż warzywa jeszcze max 2 minuty – muszą pozostać chrupiące.

w woku smażą się pokrojone warzywa

8. Przesmażone warzywa zdejmij z patelni i przełóż na ręczniki papierowe. Postaw z powrotem woka na gaz.

odsączanie na ręcznikach papierowych usmażonych warzyw

9. Na mocno rozgrzanego woka wrzuć mięso i smaż je 2 minuty, aż z zewnątrz się przesmaży, a w środku pozostanie soczyste. Mięso zdejmij z patelni i przełóż na ręczniki papierowe. Postaw z powrotem woka na gaz.

smażenie mięsa w woku

10. Na woka wlej 2 łyżki oleju arachidowego. Wok nie powinien teraz być zbyt gorący, bo przyprawy spalą się błyskawicznie. Po prostu unieś woka nad palnik na kilkanaście sekund i wrzuć zmiażdżony czosnek, starty imbir, czerwoną chilli i białą dymkę. Postaw z powrotem patelnię na gaz i smaż wszystko mieszając przez 30 sekund.

przyprawy w woku

11. Na patelnię wrzuć przesmażone wcześniej warzywa i mięso – wymieszaj wszystko delikatnie i smaż 1 minutę, po czym wlej przygotowany wcześniej sos. Na patelnię wlej również pół szklanki gorącej wody. Zamieszaj.

Wieprzowina po chińsku w sosie sezamowym

12. Na koniec wrzuć posiekaną w 2 centymetrowe kawałki zieloną dymkę. W szklance rozpuść w odrobinie zimnej wody 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej i wlewaj powoli do sosu. Rób to stopniowo, jeżeli sos zgęstnieje wcześniej nie wlewaj całej skrobi.

Wieprzowina po chińsku w sosie sezamowym[/FMP]


WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU SPOSÓB PODANIA

Wyłóż na talerz i posyp wcześniej uprażonym białym i czarnym sezamem.

Wieprzowina po chińsku w sosie sezamowym


Wypróbuj genialny <<przepis na knedle ze śliwkami>>. Nie będziesz żałować, mniam.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.