Wieprzowina pieczona po grecku z cebulkami

Wieprzowina pieczona po grecku czyli kilogramowy kawałek karkówki wieprzowej najpierw marynowany, a następnie pieczony z ziemniakami i cebulkami perłowymi.

Wieprzowina pieczona to solidna dawka kalorii i dobrego smaku. W przepisie użyłem karczku wieprzowego, ale może to być z powodzeniem łopatka, w ostateczności szynka lub schab. Najlepszym jednak wydaje się być właśnie karczek, ponieważ po upieczeniu jest soczysty i pełen smaku. Od Ciebie zależy, czy danie podasz z sosem zrobionym na bazie tej pieczeni, czy też zadowolisz się soczystym mięsem saute, jak ja. Wieprzowina marynowana jest przez 24 godziny w aromatycznej mieszance przypraw, a następnie pieczona z małymi ziemniakami i cebulą perłową.

Składniki

karkówka wieprzowa o wadze około 1 kilograma
10 sztuk małych ziemniaków
kilkanaście cebulek perłowych
pół szklanki greckiej oliwy
4 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego tymianku
łyżka suszonego oregano
pół łyżeczki suszonych płatków chilli
1 cytryna
sól;

Wieprzowina pieczona przepis

Do małego słoika wlej oliwę. Taką jak najlepszej jakości, extra vergine, najlepiej grecką. Suszone płatki chilli znakomicie podkręcą smak mięsa. Dodaj słuszną porcję do oliwy. Dodaj także suszone tymianek i oregano, to bardzo greckie przyprawy. Nie żałuj ich. Nie żałuj również soli. Oczywiście morskiej, najlepiej gruboziarnistej. Na koniec obierz czosnek i przeciśnij przez praskę wprost do oliwy. Wymieszaj dokładnie marynatę i pokryj nią cały kawałek mięsa. Staraj się jak najlepiej wmasować marynatę w każdy zakamarek mięsa. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na 24 godziny.

Porada-> jeżeli nie masz tyle czasu marynuj mięso chociaż przez noc

Na drugi dzień wyjmij mięso z lodówki na 45 minut przed pieczeniem. Zdejmij folię spożywczą i pozwól mu pooddychać. W tym czasie obierz ziemniaki i cebulę. Ziemniaki i cebulę umieść w brytfance. Obierz czosnek i również wrzuć do brytfanki. Warzywa polej oliwą extra vergine, a następnie posyp solą morską. Aby dodać smaku warzywom przypraw je suszonym oregano. Całość delikatnie wymieszaj rękami, aby przyprawy pokryły dokładnie każde z warzyw.

Jeśli trzeba przewiąż mięso sznurkiem kuchennym, aby podczas pieczenia zachowało swój kształt. Ułóż mięso w brytfance na warzywach i wlej do niej 2-3 szklanki gorącej wody. Przykryj mięso folią aluminiową i wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.

Po tym czasie wyjmij brytfankę z piekarnika, wyciśnij bezpośrednio na mięso sok z całej cytryny, ponownie przykryj mięso folią aluminiową i wstaw brytfankę do piekarnika. Piecz 1 godzinę w temperaturze 190 stopni. Mniej więcej co 20 minut zaglądaj do piekarnika i podlewaj mięso wytworzonymi w trakcie pieczenia sokami. Wtedy też delikatnie przemieszaj warzywa i podlej wszystko kolejną szklanką gorącej wody, gdy zajdzie taka potrzeba.

Mięso będzie upieczone, gdy temperatura wewnątrz wskaże trochę ponad 70 stopni. Gdy temperatura wewnątrz mięsa będzie zbliżać się do tej temperatury zdejmij folię z mięsa i podkręć temperaturę piekarnika do 23o stopni, aby zrumienić z zewnątrz zarówno mięso, jak i warzywa.

Wieprzowina pieczona sposób podania

Gdy wieprzowina pieczona jest już ok wyjmij brytfankę z piekarnika i wyłóż karczek wieprzowy na talerz. Przykryj go folią aluminiową i daj mu odpocząć. Wyjmij z brytfanki warzywa i włóż do garnka, który umieść we wciąż gorącym piekarniku, aby utrzymać ciepło warzyw (zobacz przepis na gęsie udka pieczone w piekarniku i przygotuj sos do Twojego karczku).

Porada-> przyrządzenie sosu nie musi być konieczne zwłaszcza, jeśli mięso chcesz podać np. w formie zimnej płyty

Pokrój mięso na plastry. Wygląda fenomenalnie. Czy jadłeś kiedyś bardziej soczysty pieczony karczek? Pieczeń powinna zostać podana z pieczonymi wraz warzywami, czyli cebulą i ziemniakami. Mięso albo polej sosem, albo sokami, które pozostały w brytfance po jego pieczeniu. Rewelacja.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *