Zupa ziemniaczana jest dumą Wiedeńczyków. Ziemniaki w Austrii są jednym z najważniejszych warzyw i produktów spożywczych w ogóle. Od kilkuset lat Austriacy składają hołd ziemniakowi używając go a to jako składnik sałatki, gotowany, smażony, pieczony, w formie puree, a także jako składnik ciasta na knedle. Zupa ziemniaczana rodem z Wiednia wbrew pozorom wcale nie ogromem ziemniaka stoi, ale i on znalazł w niej swoje należne mu miejsce. Kto lubi pyszną kartoflankę na jasnej zasmażce z dodatkiem warzyw korzeniowych, szynki oraz majeranku będzie tą zupą zachwycony. Ja jestem niezmiennie od lat. Pokochajcie tę zupę i Wy.


ZUPA ZIEMNIACZANA

SKŁADNIKI

1,5 litra bulionu wołowego lub drobiowego;
3 większe ziemniaki;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj

14. Dopraw w razie potrzeby pieprzem, kminkiem i majerankiem oraz 1-2 łyżkami octu winnego.

Wiedeńska zupa ziemniaczana


WIEDEŃSKA ZUPA ZIEMNIACZANA

Wlej zupę na talerz i posyp posiekanym szczypiorkiem – w Austrii szczypiorek dodaje się chyba do wszystkiego. 

Wiedeńska zupa ziemniaczana


Spróbuj także PAPRYKARZA z ZIEMNIAKÓW przepis <<TUTAJ>>.


8 thoughts on “Wiedeńska ZUPA ZIEMNIACZANA na bogato”

  1. Zupa zrobiona i zjedzona.Cóż……ten przepis to mistrzostwo świata!Dawno nie jadłam tak pysznej,aromatycznej i sycącej zupy.Na pewno wejdzie na stałe do mojego domowego menu.Bardzo dziękuję za udostępnienie tego przepisu i pozdrawiam serdecznie.

  2. tak – juz uściśliłem zapis 😉 Po prostu z mniejszą częścią warzyw robimy zasmażkę, a potem gotujemy i miksujemy. Łączymy z pozostałym bulionem z ugotowanymi warzywami. Dzięki temu warzywa gotowane w bulionie pozostają w całości, a te z zasmażką (zmiksowane) pięknie zagęszczają zupę i dają super smak. Namawiam Cię do wypróbowania tej zupy, bo jest genialna. Pachnie i smakuje świetnie, choć jest dość sycąca 😉 Smacznego 🙂

  3. Witam.Kusi mnie ten przepis,mam jednak pytanie.Czy do zmiksowanej zupy dodajemy ugotowane warzywa razem z bulionem czy bez?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *