Wiedeńska sałatka śledziowa to coś zupełnie innego, niż znaliście do tej pory pod hasłem sałatka śledziowa. Ta sałatka zrodziła się w mieście Straussa bardzo dawno temu, ale jadana jest chętnie do dzisiaj. To połączenie śledzia z jabłkiem, ziemniakami, ogórkami kiszonymi i jeszcze kilkoma innymi, ciekawymi dodatkami. Bardzo zachęcam do jej przyrządzenia, bo jest naprawdę super smaczna. Zresztą skoro zajadał się nią sam Johann Strauss, a potem tworzył wybitne dzieła, to czy może być inaczej.


WIEDEŃSKA SAŁATKA ŚLEDZIOWA

SKŁADNIKI

300 gramów filetów śledziowych typu bismarck (na kwaśno);
cebulka marynowana lub zwykła;[FMP]
120 gramów ogórków kiszonych;
200 gramów ugotowanych ziemniaków sałatkowych;
150 gramów netto jabłka typu szara reneta;
10 sztuk kaparów;
kilka filetów anchois;
100 gramów białej fasolki z puszki;
6 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany;
150-200 gramów majonezu (według uznania);
sól, pieprz;
kwaśna zalewa ze śledzi (odrobina);
musztarda do smaku;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

wiedeńska sałatka śledziowa składniki

2. Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą, włóż w mundurkach do garnka, zalej zimną wodą, dodaj nieco soli i gotuj do miękkości. Ziemniaki powinny być sałatkowe, czyli takie, które po ugotowaniu i po ich pokrojeniu nie rozpadną się, a zachowają zwartą strukturę.

w garnku gotują się dwa duże ziemniaki w mundurkach

3. Śledzie pokrój w centymetrowe paski lub około 1,5 centymetrową kostkę. Ziemniaki przestudź, obierz ze skórki i pokrój w kostkę o wielkości około 1 centymetra. Ogórki kiszone pokrój w kostkę o identycznej wielkości, jak ogórki. Fasolkę odsącz z zalewy, opłucz, filety anchois drobno posiekaj. Cebulę marynowaną przesiekaj.

składniki przygotowane do przyrządzenia sałatki śledziowej

4. Obierz jabłko i pokrój w około 1 centymetrową kostkę. Do dużej miski włóż 6 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany, 150-200 gramów majonezu i posiekane anchois (zamiast anchois możesz użyć pasty sardelowej).

przygotowywanie sosu do sałatki

5. Do miski wrzuć pokrojone w kostkę ogórki kiszone, ziemniaki, jabłko i śledzie.

wiedeńska sałatka śledziowa

6. Do miski dodaj posiekaną marynowaną cebulę, białą fasolkę, kapary i 1-2 łyżeczki lekko pikantnej musztardy. Całość nieco posól (w razie potrzeby – uważaj, śledzie same w sobie są już  słone) i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wlej 1-2 łyżki zalewy spod śledzi, aby wzmocnić smak sałatki i uzyskać właściwą strukturę sosu.

wiedeńska sałatka śledziowa[/FMP]

7. Sałatka powinna być dobrze, ale delikatnie wymieszana. Spróbuj, czy nie potrzeba jeszcze dodać któregoś ze składników lub przypraw. Jeśli jest w porządku owiń miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na parę godzin, aż sałatka się „przegryzie”.

wiedeńska sałatka śledziowa


WIEDEŃSKA SAŁATKA ŚLEDZIOWA

Po „przegryzieniu się” smakuje wybornie, zwłaszcza podana z gotowanym, pokrojonym w plasterki jajkiem.

wiedeńska sałatka śledziowa


Jeżeli wolisz śląskie HEKELE kliknij <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *