Węgierska zupa z zielonego groszku to w sumie dość typowa zupa jarzynowa, jednak „węgierski akcent” w postaci odrobiny smalcu, skwarek i oczywiście słodkiej, mielonej papryki czyni ją unikalną. Zupa jest idealna na zimowe dni, jednak Węgrzy często jadają ją również na wiosnę, gdy pojawia się świeży groszek. Jeżeli nie lubisz smalcu możesz użyć innego tłuszczu, ale ja nie widzę sensu. Ja dałem smalcu nieco mniej, ale dodatkowo użyłem nieco surowego, wędzonego boczku i wędzonej słoniny, aby wzbogacić smak zupy. Zupa z zielonego groszku jest pełna aromatów.


ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU

SKŁADNIKI:

  • 450 gramów mrożonego zielonego groszku;
  • marchewka (lub dwie małe);
  • cebula;
  • główka czosnku;
  • kawałek selera;
  • 1 pietruszka;
  • słodka mielona papryka;
  • natka pietruszki;
  • 2 łyżki smalcu i/lub trochę słoniny i/lub boczku;
  • 1 wiejskie jajko;
  • mąka pszenna;
  • ostra węgierska pasta paprykowa;
  • sól, pieprz;

ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki..

Węgierska ZUPA z zielonego GROSZKU

2. Zacznij od przygotowania kluseczek: w małej miseczce rozbij 1 jajko, dodaj szczyptę soli, odrobinę pieprzu i mąkę – tyle, ile zabierze (w praktyce około 4 łyżek, w zależności od wielkości jajka). Zagnieć ciasto, wyrób dokładnie, owiń ściereczką i odłóż na bok.

Węgierska ZUPA z zielonego GROSZKU

3. Obierz pietruszkę, marchewkę i seler, a następnie pokrój w kosteczkę lub w plasterki. Główkę czosnku pozbaw wierzchniej łupinki, obierz cebulę. Cebula i marchewka nadadzą zupie sporo słodyczy – jeżeli wolisz mniej słodką zupę dodaj mniej marchewki i mniejszą cebulę.

Węgierska ZUPA z zielonego GROSZKU

4. Warzywa przełóż do garnka, dodaj łyżeczkę soli, zalej około 1,5 litra zimnej wody, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut, aż warzywa zmiękną.

Węgierska ZUPA z zielonego GROSZKU

5. Ciasto wyjmij ze ściereczki, zagniataj jeszcze przez kilka minut, a następnie ręką, albo małym nożykiem odcinaj malutkie kawałeczki (pamiętaj, że kluseczki podczas gotowania znacznie zwiększą swoją objętość).

Węgierska ZUPA z zielonego GROSZKU

6. Kluseczki układaj na talerzu obsypanym mąką i mieszaj wraz z każdą nową partią, aby nie posklejały się.

Węgierska ZUPA z zielonego GROSZKU

7. Na małą patelnię wrzuć pokrojone w drobną kosteczkę boczek i słoninę oraz 2 łyżeczki smalcu (ja użyłem gęsiego). Węgierska zupa z zielonego groszku wymaga smalcu; nie zamieniaj go na inny tłuszcz, bo zupa straci sens…

Węgierska ZUPA z zielonego GROSZKU

8. Gdy tłuszcz się rozpuści wyjmij i odłóż na bok skwarki; dodaj 2 łyżki mąki i mieszaj dokładnie, aż się lekko zrumieni (tzw. jasna zasmażka).

Węgierska ZUPA z zielonego GROSZKU

9. Zdejmij patelnię z ognia, a następnie wrzuć garść posiekanej natki pietruszki i 2 kopiate łyżeczki mielonej, słodkiej papryki. Wymieszaj wszystko dokładnie, aby nie było grudek.

Węgierska ZUPA z zielonego GROSZKU

10. Zasmażkę przelewaj do zupy cały czas mieszając ją, aby nie powstały grudki.

Węgierska ZUPA z zielonego GROSZKU

11. Do zupy dodaj przygotowane wcześniej skwarki i kluseczki (kluseczki muszą być dobrze otrzepane z mąki np. na sitku). Gotuj kilka minut, aż kluseczki zmiękną.

Węgierska ZUPA z zielonego GROSZKU

12. Pora ostatecznie przyprawić zupę najlepiej dodając trochę oryginalnej węgierskiej pasty paprykowej (na zdjęciu bardzo ostra i słona pasta) – możne je kupić w słoiczkach w większości marketów.

Węgierska ZUPA z zielonego GROSZKU


WĘGIERSKA ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU

To bardzo sycące i konkretne jedzenie na chłodne dni. 

Węgierska ZUPA z zielonego GROSZKU

Zapraszam również na BOGRACZ GULASZ przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *