Warzywa pieczone to potężna dawka witamin i dobrego smaku. O ile w lecie z dostępnością i różnorodnością warzyw nie ma najmniejszego problemu, o tyle w okresie zimowym ilość dostępnych warzyw jest mocno ograniczona. Ale gdy przyjrzeć się bliżej okaże się, że jest ich na tyle wystarczająco, aby przygotować pyszną ucztą warzywną. Postaram się Wam to udowodnić. Warzywa wybierz takie, które lubisz, a przede wszystkim takie, które są w danej chwili dostępne. Staraj się wybierać warzywa sezonowe, bo te będą najlepsze w smaku. Warzywa krój na średniej wielkości kawałki. Te za małe za bardzo się spieką, za duże nie upieką się właściwie.


WARZYWA PIECZONE

SKŁADNIKI:

  • marchewka;
  • pietruszka;
  • szalotka;
  • pomidorki koktajlowe;
  • ziemniaki;
  • brukselka;
  • żółta i zielona papryka;
  • czerwoną papryka;
  • główka czosnku;
  • oliwa z oliwek;
  • suszone przyprawy (np. cząber, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, rozmaryn);
  • sól, pieprz;

WARZYWA PIECZONE PRZYGOTOWANIE:

1. Na blachę do pieczenia wyłóż pokrojone warzywa.

krojone w duże kawałki warzywa

2. Po namyślę dodałem również żółtą i zieloną paprykę, czerwoną paprykę oraz główkę czosnku w postaci obranych, ale pozostawionych w całości ząbków czosnku.

skropienie warzyw oliwą przed pieczeniem

3. Warzywa posyp sporą ilością suszonych przypraw (cząber, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, rozmaryn itp). Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

doprawianie warzyw

4. Polej warzywa dość sporą ilością jak najlepszej oliwy extra vergine, dobrze wymieszaj wszystko, a na wierzch rozłóż obrane i pokrojone w nieduże kawałki buraki (burak pieką się najdłużej, dlatego kawałki powinny być mniejsze, niż w przypadku innych warzyw). Wstaw warzywa do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut.

jarzyna gotowa do pieczenia

5. Wyjmij warzywa z piekarnika, wymieszaj delikatnie i wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 30 minut.

Warzywa pieczone

6. Warzywa pieczone nie mogą być zbyt miękkie – 1 godzina pieczenia powinna wystarczyć, aby upiekły się tak, jak należy. Powinny być „al dente” i wspaniale chrupiące – pieczenie wydobywa z warzyw ich najlepsze smaki.

Warzywa pieczone

7. Blachę z warzywami wyłóż na stół. Obok postaw dip koperkowy (jak go zrobić dowiesz się <<TUTAJ>>). Pora zwołać współbiesiadników.

Warzywa pieczone


WARZYWA PIECZONE W ZIMOWĄ PORĘ

Zajadaj prosto z blachy lub podawaj na talerzu z dipem koperkowym.

Warzywa pieczone


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *