Warzywa gotowane są u nas średnio popularne. Może marchewka z groszkiem, może kapusta, ale generalnie wolimy albo surówki, albo warzywa z grilla lub pieczone. Jeśli nawet gotujemy warzywa, to musimy je koniecznie zalać albo jakimiś sosami albo czymś, co nada smaku warzywom (np. bułka tarta na maśle do kalafiora). Warzywa tymczasem mają swój smak i zapewniam, że wystarczy odstawić na kilka pożywienie z dużą zawartością chemii i nadmiarem soli, by się przekonać o tym. Jeżeli jadają tak na Krecie, a ich dieta uważana jest za najzdrowszą na świecie to uwierzcie, że i Wy możecie. Oto jeden z przykładów na takie danie.


WARZYWA GOTOWANE

SKŁADNIKI:

  • pęczek cykorii kolczastej lub liści szpinaku;
  • 1 cukinia;
  • 1 por;
  • czosnek;
  • cytryna;
  • oliwa extra vergine;
  • 2 duże wiejskie jajka;
  • sól, pieprz;

WARZYWA GOTOWANE PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Cykorii kolczastej pewnie nie dostaniesz, więc możesz użyć liści szpinaku lub zwykłej cykorii. Por najlepiej, żeby miał jak najdłuższą jasnozieloną część. Jest najsmaczniejsza, a niestety nasze pory zwykle mają głównie tę najbardziej ostrą w smaku, białą część, a potem od razu ciemnozielone liście, które nie nadają się do jedzenia. Cukinia im młodsza, tym lepsza. W ogóle jest to danie wiosenne – na Krecie wiosna i dostatek warzyw zaczyna się właściwie już w marcu, u nas niestety trzeba poczekać przynajmniej do maja.

Warzywa gotowane

2. Stamnagathi, inaczej cykoria kolczasta to jedno z wielu bardzo popularnych na Krecie ziół. Wiosną jedzona jest wręcz nałogowo, co Kreteńczykom bardzo wychodzi na zdrowie. To interesujące z wyglądu zielsko o lekko gorzkawym smaku jest niewiarygodnie bogate w witaminy i minerały. Na Krecie zwykle dodaje się je do duszonego mięsa (kozina, jagnięcina), je na surowo w sałatkach lub gotuje i podaje na przykład, jak w tymże przepisie.

cudowne właściwości stamnagathi tabela

3. Stamnagathi najlepiej kupować na bazarach ulicznych bezpośrednio od rolników. Kilogram stamnagathi kosztuje około 2,5 Euro i potrzeba wielkiej reklamówki, aby ten kilogram zmieścić.

stamnagathi na straganie Kreta

4. Z cykorii odkrój jedynie korzonki i umyj ją pod bieżącą wodą. Obierz czosnek, umyj cukinię.

obieranie warzyw

5. Cukinię pokrój z podłużne kawałki, pora pokrój w podobne części jak cukinię (głównie jasnozieloną część) i umyj pod bieżącą wodą. Czosnek posiekaj grubo.

pokrojone cukinia por i czosnek

6. Zagotuj wodę i wsyp do niej łyżeczkę soli. Wrzuć czosnek.

wrzucanie posiekanego czosnku do wrzątku

7. Wrzuć do garnka z gotującą się wodą pora.

wrzucanie pora do wrzątku

8. Wrzuć także cykorię.

Warzywa gotowane

9. Na koniec wrzuć cukinię.

Warzywa gotowane

10. Gotuj warzywa około 10 minut.

w garnku gotują się warzywa

11. Na patelni – koniecznie na oliwie, ale niekoniecznie na tej extra vergine – usmaż jajka.

UWAGA: Oliwa z oliwek jak najbardziej nadaje się do smażenia. Nie używaj jednak do tego celu tej najlepszej i pilnuj, by smażenie odbywało się w temperaturze poniżej 180 stopni Celsjusza.

smażenie jajek sadzonych na patelni

12. Odcedź ugotowane warzywa.

odcedzanie ugotowanych warzyw


WARZYWA GOTOWANE PO KRETEŃSKU

Przełóż warzywa na talerz, wyłóż obok jajka sadzone. Całość polej oliwą extra vergine i skrop obficie sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Smakują naprawdę ciekawie.

warzywa gotowane kuchnia krety

Spróbuj również słynnej przekąski z Krety DAKOS. Przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *