Warzywa faszerowane ryżem i ziołami gemista to bardzo popularne w Grecji danie o nazwie gemista. Danie aromatyczne od suszonego oregano i ziół w postaci natki pieruszki, mięty i koperku. Dobrze zrobiona gemista zasmakuje każdemu i przekonuje, że i bez mięsa można smacznie jadać. Oczywiście bywają wersję gemisty również z mięsem, więc każdy może to danie zmodyfikować według własnych potrzeb. Gemistę najczęściej przyrządza się z pomidorów, papryki  i małych cukinii. W tym zestawie warzyw najszybciej upiecze się pomidor, potem papryka, a na końcu okrągła cukinia. Dlatego właśnie lepiej jest użyć małych podłużnych cukinii, aby zrobiły się miękkie zanim pomidor i papryka rozpadną się podczas pieczenia.


WARZYWA FASZEROWANE GEMISTA SKŁADNIKI

200 gramów ryżu;
2 duże pomidory;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj


WARZYWA FASZEROWANE RYŻEM I ZIOŁAMI

Najlepiej smakuje podane na wspólnym stole w naczyniu, w którym się piekło. Do biesiady potrzeba oczywiście sporo czerwonego wina – tak właśnie jada się gemistę na Krecie.

Warzywa faszerowane ryżem i ziołami gemista


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *