Kuchnia grecka Wege

WARZYWA DUSZONE w sosie pomidorowym

warzywa duszone w sosie pomidorowym

Warzywa duszone w sosie pomidorowym nie jawią się jako coś nadzwyczajnego. Ba, szczególnie mięsożerców zapewne nie zachęcą do ich przyrządzenia. Niesłusznie. Ta kolejna potrawa z kuchni Krety to fantastyczny obiad dla wegan, ale także doskonały dodatek właśnie do mięsiw. Kreteńczycy ten typu dania nazywają tłustymi (λαδερά), bowiem warzywa skąpane są w  sporej ilości oliwy. Oliwa jest składnikiem wszystkich dań kreteńskich; nie tylko nadaje potrawom smaku, ale także syci. To dzięki oliwie Kreteńczycy żyją w zdrowiu długo i szczęśliwie. Zwłaszcza, gdy łączą oliwę z warzywami, tak jak w tym przepisie.


PRZEPIS NA WARZYWA DUSZONE W SOSIE

SKŁADNIKI

300 gramów zielonej fasolki szparagowej[FMP]
100 gramów świeżego bobu
2 ziemniaki
2 spore pomidory
duża cebula
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz


WARZYWA DUSZONE W SOSIE POMIDOROWYM SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

świeże warzywa

2. Przygotuj świeży bób. Pamiętaj, że podane przeze mnie ilości warzyw w przepisie są orientacyjne. Twoja kuchnia, Twój wybór, to Ty decydujesz ile i co jesz.

obieranie bobu

3. Fasolkę szparagową oczyść i pokrój w kilkucentymetrowe kawałki. Włóż fasolkę razem z bobem na durszlak. Następnie obierz ziemniaki i pokrój je na połowę, albo na ćwiartki jeśli są naprawdę duże.

warzywa duszone w sosie

4. Obierz cebulę i pokrój w grube kawałki. Następnie obierz czosnek i grubo go przesiekaj. Pomidory zetrzyj na dużych oczkach tarki.

blank

5. Do dużego garnka z wysokimi brzegami wlej sporo oliwy. Tyle, aby zakryła całe dno. Oliwa to źródło zdrowia, ale i sytości. Ale przede wszystkim to wspaniałe źródło smaku każdego dania, w którym się pojawia.

wlewanie oliwy do garnka

6. Gdy oliwa jest letnia wrzuć do niej pokrojoną cebulę, a następnie smaż ją na średnim ogniu aż się lekko zeszkli. Uważaj, by jej nie przypalić. Następnie dodaj posiekany czosnek.

grubo siekany czosnek na talerzyku

7. Smaż cebulę z czosnkiem 1-2 minuty, a następnie dodaj starte pomidory. Teraz smaż wszystko kolejne 2-3 minuty na średnim ogniu.

blank

8. Do przesmażonej cebuli i czosnku wrzuć fasolkę, bób oraz ziemniaki. Wlej tyle gorącej wody, aby nawet nie przykryła warzyw. Przykryj garnek pokrywką i duś warzywa na wolnym ogniu godzinę.

warzywa duszone w sosie

9. Gdy warzywa duszone w sosie pomidorowym są miękkie dodaj sól i nieco świeżo zmielonego pieprzu do smaku. Kawał dobrego jedzenia prostu z Krety!

warzywa duszone w sosie pomidorowym[/FMP]


WARZYWA DUSZONE W SOSIE POMIDOROWYM SPOSÓB PODANIA

Podawaj jako osobne danie, jako dodatek do obiadu lub w dowolny sposób, np. z kromkami świeżego pieczywa. Cudowny smak warzyw w oliwie.

warzywa duszone w sosie pomidorowym


Poznaj również świetny <<przepis na mięso duszone z warzywami>> idealny mariaż smaków, sprawdzony i uwielbiany przepis.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.