Przepis na uniwersalne ciasto na tartę podpłomyki i pizzę, który prezentuję poniżej rozwiązuje większość problemów związanych z przygotowaniem szybkich posiłków tego typu. Na pewno nie jest to ciasto tak wspaniale wyrośnięte, jak na pizzę neapolitańska. Brzegi przygotowanych na moim cieście potraw nie będą super puszyste. A jednak ciasto jest uniwersalne. Przygotujesz je w 10 minut. Tartę, pizzę lub podpłomyki upieczesz w 10 minut. Sprawdza się do potraw słonych, ale i słodkich. Zapraszam.
PRZEPIS NA UNIWERSALNE CIASTO NA TARTĘ
SKŁADNIKI
200 gramów mąki pszennej[FMP]
płaska łyżeczka suszonych drożdży
100 ml oliwy extra vergine
100 ml czystej wódki
letnia woda (ile zabierze)
sól
UNIWERSALNE CIASTO NA TARTĘ PODPŁOMYK I PIZZĘ SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Przesiej mąkę na blat i dodaj do niej pół łyżeczki soli. Dokładnie wmieszaj sól w mąkę.
3. Teraz dodaj do mąki drożdże i również przemieszaj całość.
4. Wlej do mąki około 100 ml oliwy extra vergine. Mniej więcej tyle, według własnego uznania, jednak oliwy musi być sporo.
5. Wlej do ciasta około 100 ml czystej wódki. Może to być wódka, włoska grappa, greckie raki, bałkańska rakija. Cokolwiek wybierzesz w tym stylu będzie dobrze.
6. Na koniec wlej do ciasta około 50 ml letniej wody i zacznij łączyć wszystkie składniki. Dolewaj tyle wody, aby uzyskać właściwą dla Ciebie konsystencję ciasta. Właściwa konsystencja ciasta jest wtedy, gdy nie lepi się ono do rąk i blatu, a jednocześnie wciąż jest miękkie i łatwo daje się zagniatać.
PORADA-> Po dolaniu wody do ciasta podsyp blat stołu niewielką ilością mąki i zacznij zagniatać ciasto. Jeżeli ciasto wciąż się lepi do rąk i blatu podsyp je jeszcze odrobiną mąki.
7. Zagniataj Twoje uniwersalne ciasto 5-8 minut, aż będzie jednolite, gładkie i elastyczne. Włóż ciasto do miski, przykryj suchą ściereczką i pozostaw na 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni Cejslusza i przygotuj składniki, jakie nałożysz na swoje ciasto.
8. Gdy wszystko jest gotowe wyłóż Twoje uniwersalne ciasto na wysmarowaną oliwą blachę (tutaj średnica 30 cm). Podążając od środka rozgniataj delikatnie ciasto na zewnątrz formy dbając, aby ciasto miało jednakową grubość na całej powierzchni. W przeciwnym razie nie upiecze się równomiernie.
9. Szczególnie zadbaj o to, by ciasta na brzegach nie było zbyt ubite i grube. To właśnie w tym miejscu najczęściej ciasto być niedopieczone.
10. Na tak przygotowane uniwersalne ciasto nałożyć możesz wszystko, o czym tylko zamarzysz. Może to być np. farsz z sera i szpinaku. W takim wypadku upieczesz fantastyczną tartę.
11. A może przygotuje podpłomyk z chrupiącym ciastem? Nie ma problemu. Po prostu nałóż na ciasto dowolne składniki i upiecz fantastyczny podpłomyk (zobacz <<przepis na podpłomyk idealny>>).
12. Wolisz pizzę? Nałóż zatem na Twoje uniwersalne ciasto sos pomidorowy (<<przepis na sos do pizzy>>) oraz dowolne składniki i upiecz najlepszą na świecie domową pizzę (<<przepis na pizza z salami>>).
[/FMP]
UNIWERSALNE CIASTO NA TARTĘ PODPŁOMYK I PIZZĘ PO UPIECZENIU
Każdy z placków piecz w piekarniku (góra-dół) rozgrzanym do temperatury 250 stopni Celsjusza przez 8-10 minut maksymalnie.