Obejrzano: 79
0 0
Czas czytania:1 Minuty, 36 Sekundy

Udko z kurczaka duszone to kwintesencja zrównoważonego posiłku. Jest białko w postaci mięsa, są warzywa. No i przede wszystkim jest boski  smak. Skórę z kurczaka lepiej jest usunąć przed przyrządzeniem dania, bowiem w przeciwnym razie odda sporo tłuszczu do powstałego sosu. Tłuszczu w tym przypadku zbędnego. Ideą dania nie jest również wykończenie sosu śmietaną albo oliwą, a po prostu polanie całości na talerzu powstałym w czasie gotowania dania aromatycznym lekkim sosem. Dzięki temu danie je się z przyjemnością.


UDKO Z KURCZAKA DUSZONE

SKŁADNIKI

1 duża ćwiartka z kurczaka
300 gramów zielonej fasolki szparagowej[FMP]
2 pomidory
2 ziemniaki
sól, pieprz


UDKO Z KURCZAKA DUSZONE PRZEPIS

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Udko z kurczaka duszone z warzywami składniki

2. Fasolkę pokrój w mniejsze kawałki według własnego upodobania.

pokrojona fasolka szparagowa w misce

3. Z kurczaka usuń skórę, a następnie posól go i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Następnie smaż kurczaka z obu stron na rumiano na oliwie.

na patelni smażą się dwa kawałki kurczaka

4. Udka z kurczaka duszone przełóż do garnka i podlej szklanką gorącej wody. Przykryj garnek pokrywką i duś mięso na wolnym ogniu 45 minut (do miękkości).

kawałki kurczaka w garnku podlane wodą

5. W międzyczasie obierz i pokrój na kawałki ziemniaki.

obrany i pokrojony w kostkę ziemniak

6. Zetrzyj pomidory bez skórki na dużych oczkach tarki.

na talerzyku znajduje się starty pomidor

7. Gdy kurczak jest miękki wyjmij go z garnka i odłóż na talerz. Do garnka z wywarem z kurczaka włóż pokrojoną wcześniej fasolkę i ziemniaki. Dodaj także starte pomidory, sól oraz pieprz. Jeżeli trzeba podlej warzywa odrobiną gorącej wody. Wlej jedynie tyle wody, aby warzywa swobodnie się mogły ugotować.

Udko z kurczaka duszone z warzywami

8. Gotuj warzywa w rosole 10-15 minut do miękkości warzyw.

Udko z kurczaka duszone z warzywami

9. Włóż ugotowanego kurczaka do garnka z warzywami i pogotuj jeszcze 3-4 minut na wolnym ogniu, aż mięso się zagrzeje. Wyłącz gaz pod garnkiem i wlej do garnka 2-3 łyżki oliwy.

Udko z kurczaka duszone z warzywami[/FMP]


UDKO Z KURCZAKA DUSZONE SPOSÓB PODANIA

Podawaj z kromką świeżego pieczywa dla wymaczania go w pysznym, delikatnym sosie. Do takiego dania w Grecji zawsze konieczna jest szklaneczka wina.

Udko z kurczaka duszone z warzywami


Przygotuj także ŻEBERKA DUSZONE z fasolką szparagową przepis <<TUTAJ>>.


Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.