Tuńczyk z grilla z papryką oliwkami i pieprzem

Pieczony na ruszcie tuńczyk z grilla podany z warzywami grillowanymi skropionymi oliwą.

Pieczony na ruszcie tuńczyk z grilla podany z warzywami również grillowanymi i skropionymi oliwą. Tuńczyk z grilla to wspaniałe danie, ale sam tuńczyk nie jest tanią rybą. Od czasu do czasu jednak trafiają się okazje i można kupić mrożonego tuńczyka za naprawdę niezłe pieniądze. Za parę złotych na osobę w ciągu kilku minut kucharzenia można przenieść się wtedy nad basen Morza Śródziemnego. Jako dodatku do grillowanego tuńczyka użyłem papryki, ale możesz użyć kompozycji różnych warzyw, byle świeżych, jędrnych. Pamiętaj jednak, aby grillowane warzywa były „al dente”, bo nie ma nic gorszego od papkowatych warzyw. Tak więc grilluj je jedynie tyle ile to konieczne.

Składniki

stek z tuńczyka;
mała zielona papryka;
kawałek czerwonej papryki;
1 nieduża żółta papryka;
oliwa extra vergine;
czarne, marynowane oliwki;
marynowany zielony pieprz;
sól morska;

Tuńczyk z grilla przepis

Zacznij od przygotowania różnokolorowych papryk. Dzięki nim Twoje danie będzie kolorowe, idealnie przełamią nieco nudny kolor tuńczyka. Oczyść papryki z gniazd nasiennych i pokrój w duże kawałki. Umyj pod bieżącą wodą i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Następnie skrop papryki odrobiną oliwy extra vergine. Możesz je również odrobinę posolić solą morską, jeśli lubisz.

Rozmrożony stek z tuńczyka nie ma niestety już tak pięknego, intensywnego koloru, jak ten świeży. Niemniej smakuje równie dobrze. Mrożenie nie wpływa bowiem na walory smakowe tuńczyka. Umyj go, osusz dokładnie ręcznikiem papierowym, skrop odrobiną oliwy extra vergine i delikatnie posól, oczywiście solą morską.

Rozgrzej dość mocno patelnię grillową i wrzuć paprykę. Grilluj ją około 2 minut, a następnie dorzuć steka z tuńczyka. Grilluj go max po 1 minucie z każdej strony, oczywiście w zależności od jego grubości i żądanego stopnia wysmażenia. Pamiętaj, że lepiej aby był nieco niedosmażony niż przesmażony. Tuńczyk, jak każda ryba, smażony zbyt długo staje się suchy i niesmaczny.

Wyłóż warzywa na talerz, a na ich wierzchu ułóż tuńczyka. Na koniec całość posyp różnymi oliwkami i ziarnami marynowanego, zielonego pieprzu. Skrop danie odrobiną oliwy extra vergine.


Poznaj włoską kanapkę tramezzini z tuńczykiem i karczochami .


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *