Tramezzini z tuńczykiem z karczochami to połączenie znakomite. Smaczne i nietuzinkowe. Tramezzini to niewielkie, trójkątne kanapki jadane we Włoszech w ciągu dnia. Ich bazą jest biały, pszenny chleb tostowy oraz „smarowidło”, najczęściej w postaci majonezu w całkiem sporej ilości. Oprócz tego składniki są w zasadzie dowolne. W Polsce trudno zdobyć oryginalny chleb do tramezzini, ale też z powodzeniem zastąpić go można chlebem pszennym, tostowym.


TRAMEZZINI Z TUŃCZYKIEM

SKŁADNIKI:

  • 4 kromki pszennego chleba tostowego;
  • kilka serc karczochów w oliwie;
  • mały słoiczek majonezu;
  • mała puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju;
  • sól, pieprz;

TRAMEZZINI Z TUŃCZYKIEM PRZYGOTOWANIE:

1. Cztery kromki chleba tostowego połóż jedna na drugą i odkrój brzegi (skórkę). Jeżeli posiadasz oryginalny chleb do przygotowywania tramezzini ten punkt po prostu pomiń.

przygotowywanie Tramezzini z tuńczykiem i karczochami

2. Wyjmij ze słoiczka karczochy, odsącz z nadmiaru tłuszczu i dość drobno posiekaj.

duży karczoch z zalewy

3. Kromki chleba rozłóż na blacie. Każdą z nich posmaruj 1-2 łyżkami majonezu. Im więcej majonezu, tym kanapka będzie smaczniejsza i mniej „sucha”, ale też będzie dość tłusta. Proporcje zatem zależą tylko i wyłącznie od Ciebie…

smarowanie kromek chleba tostowego majonezem

4. Na dwie z kromek nałóż posiekanego tuńczyka z puszki. Ja użyłem takiego w sosie własnym, ale może być również w oleju (czy to jednak już nie za tłusto ?)

nakładanie siekanego tuńczyka z puszki na kromkę chleba

5. Na wierzch kromek z tuńczykiem nałóż posiekane karczochy. Uwaga: jeżeli wolisz, możesz tuńczyka i karczochy posiekać drobniutko, wymieszać z majonezem i przygotować z nich pastę, którą posmarujesz chleb. Alternatywnie wszystkie składniki zmiksuj na gładką pastę i nią posmaruj kanapki. Tramezzini z pastą je się z pewnością wygodniej, jednak wymagają dodatkowej pracy. Twój wybór.

Tramezzini z tuńczykiem i karczochami

6. Kromki ze składnikami przykryj pozostałymi dwoma kromkami, dociśnij i przekrój po skosie tak, aby powstały trójkątne kanapki.

Tramezzini z tuńczykiem i karczochami


TRAMEZZINI Z TUŃCZYKIEM Z KARCZOCHAMI

Podawaj od razu albo po schłodzeniu w lodówce.

Tramezzini z tuńczykiem i karczochami

Przygotuj SAŁATKĘ z tuńczykiem przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *