Rolady śląskie to obowiązkowe danie w każdą niedzielę w śląskich domach. W każdym szanującym się domu na Śląsku, tam gdzie tradycja wciąż jest kultywowana, to właśnie rolady śląskie są absolutnym numerem jeden. Do rolad obowiązkowo podaje się kluski śląskie białe, albo kudłate (szare). Modro kapusta, ewentualnie buraczki zasmażane to z kolei konieczny dodatek do takiego obiadu. I nie wiem, jak Wam, ale mnie taki obiad pasuje. Rolady śląskie są naprawdę pyszne – nie zapominajcie o nich. Tradycja zobowiązuje, nawet jeżeli nie mieszkasz na Śląsku.


ROLADY ŚLĄSKIE SKŁADNIKI:

3 plastry wołowiny (najlepsza zrazówka);

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj

16. Z rolad zdejmij sznurki i włóż je do rondelka z sosem. Polej nim mięso, przykryj rondelek i pozostaw na kilka minut.

Rolady śląskie


ROLADY ŚLĄSKIE

Podawaj z wielkim namaszczeniem z dodatkiem klusek śląskich i modrej kapusty. Całość polej obficie ciemnym, pieczeniowym sosem.

Rolady śląskie

Jak zrobić KLUSKI ŚLĄSKIE dowiesz się <<TUTEJ>>.


3 thoughts on “Tradycyjne ROLADY ŚLĄSKIE”

  1. W Wielkopolsce to zdaje się są zrazy? U Was są pyry, gdzie indziej, grule, jeszcze gdzie indziej kartofle, a chodzi przecież o to samo 😀 Być może różnica tkwi w przyrządzaniu sosu (zagęszczanie kromką razowca?). No i modro kapusta bez jabłka (na Śląsku), a w Wielkopolsce zdaje się dodajecie do duszonej czerwonej kapusty jabłko? Kwestia regionalizmów 😉

  2. pochodze z wielkopolski i robilam i zawsze robie rolady w ten sam sposob , wiec jak to sie ma do tradycyjnych rolad slaskich ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *