Tosty z łososiem i awokado to kolejna szybka propozycja dla amatorów pysznego i zdrowego jedzenia. Takiego tosta można wciągnąć zarówno na śniadanie, jak i na lunch czy brunch. Nie pogardziłbym nim również na kolację. Ważne, by konsumować go zaraz po jego przygotowaniu. Pamiętać należy również, aby łososia wyjąć z lodówki na minimum 30 minut przed jego spożyciem. W przeciwnym wypadku nawet nie poczujecie jego charakterystycznego smaku, a tosty będą mdłe.
TOSTY Z ŁOSOSIEM PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 kromki chleba tostowego z mąki pełnoziarnistej z ziarnami
kilka plastrów łososia wędzonego na zimno
awokado
serek wiejski lub typu cottage
cytryna
listki świeżej kolendry
pieprz
TOSTY Z ŁOSOSIEM SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Chleb opiekaj w tosterze, aż kromki staną się fajnie chrupkie. Awokado (powinno być „al dente”) wyjmij ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Twaróg najlepszy będzie albo cottage, albo w formie serka wiejskiego. W tym drugim przypadku należy należy go dobrze odsączyć ze śmietanki.
3. Tostowane kromki chleba obłóż serkiem według uznania.
4. Na kromki z serkiem nałóż plasterki łososia wędzonego na zimno. Całość skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
5. Na koniec nałóż na tosty z łososiem plasterki awokado. Im więcej tym lepiej, byle nie spadały z kanapki. Całość posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
TOSTY Z ŁOSOSIEM SPOSÓB PODANIA
Tosty podawaj od razu po przygotowaniu ozdobione całkiem sporą ilością listków świeżej kolendry do smaku.
Przygotuj łatwo rewelacyjny <<dżem figowy z pomarańczami>>.