Tosty z łososiem i awokado to kolejna szybka propozycja dla amatorów pysznego i zdrowego jedzenia. Takiego tosta można wciągnąć zarówno na śniadanie, jak i na lunch czy brunch. Nie pogardziłbym nim również na kolację. Ważne, by konsumować go zaraz po jego przygotowaniu. Pamiętać należy również, aby łososia wyjąć z lodówki na minimum 30 minut przed jego spożyciem. W przeciwnym wypadku nawet nie poczujecie jego charakterystycznego smaku, a tosty będą mdłe.


TOSTY Z ŁOSOSIEM

SKŁADNIKI

2 kromki chleba tostowego z mąki pełnoziarnistej z ziarnami
kilka plastrów łososia wędzonego na zimno
awokado
serek wiejski lub typu cottage
cytryna
listki świeżej kolendry
pieprz


TOSTY Z ŁOSOSIEM PRZEPIS

1. Przygotuj wszystkie składniki.

tosty z łososiem składniki

2. Chleb opiekaj w tosterze, aż kromki staną się fajnie chrupkie. Awokado (powinno być „al dente”) wyjmij ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Twaróg najlepszy będzie albo cottage, albo w formie serka wiejskiego. W tym drugim przypadku należy należy go dobrze odsączyć ze śmietanki.

składniki do przygotowania zdrowych tostów

3. Tostowane kromki chleba obłóż serkiem według uznania.

dwie kromki chleba tostowego posmarowane twarożkiem

4. Na kromki z serkiem nałóż plasterki łososia wędzonego na zimno. Całość skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

tosty z łososiem

5. Na koniec nałóż na tosty z łososiem plasterki awokado. Im więcej tym lepiej, byle nie spadały z kanapki. Całość posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

plasterki awokado


TOSTY Z ŁOSOSIEM SPOSÓB PODANIA

Tosty podawaj od razu po przygotowaniu ozdobione całkiem sporą ilością listków świeżej kolendry do smaku.

tosty z łososiem


Przygotuj łatwo rewelacyjny dżem figowy przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *