Tortilla z kurczakiem gotowanym to fantastyczne danie, które najlepiej jest przygotować, gdy w zanadrzu macie już ugotowanego kurczaka. Jeżeli tak jest to przygotowanie tego dania jest łatwe i szybkie. Możecie jednak również po prostu ugotować rosół na niedzielę, a na drugi dzień obiadem może być właśnie tortilla z kurczakiem z tegoż rosołu. Zastosowanie gotowanego mięsa z kurczaka znakomicie podnosi walory smakowe tego dania zwłaszcza, gdy to mięso doprawić swoją ulubioną mieszanką przypraw meksykańskich. Dodatkowo smak uatrakcyjnia starty ser, który po podgrzaniu tortilli staje się lekko ciągnący.


TORTILLA Z KURCZAKIEM

SKŁADNIKI:

  • kurczak wiejski lub jego elementy;
  • jarzyna do rosołu;
  • 1 opakowanie tortilli;
  • 200 gramów żółtego sera;
  • mała puszka czerwonej fasolki;
  • mieszanka przypraw kuchni meksykańskiej;
  • sos TACO;
  • czerwona cebula;
  • pęczek świeżej kolendry;
  • limonka;
  • sól, pieprz;

TORTILLA Z KURCZAKIEM PRZYGOTOWANIE:

1. Kurczaka podziel na części, umyj, przełóż do garnka, dodaj jarzynę i gotuj rosół.

gotujemy rosół na kurczaku

2. Podczas, gdy rosół się gotuje przygotuj pozostałe składniki. Dobrze rozpiekający się ser zetrzyj na grubych oczkach tarki. Cebulę obierz i pokrój w piórka, fasolką wyjmij z puszki i przepłucz pod bieżącą wodą. Do mięsa potrzebny będzie sos pomidorowy z dodatkami. Użyłem sosu TACO kupionego w jednym ze znanych sklepów. Skład bardzo przyzwoity, w dodatku doprawiony na meksykańską modłę.

w miskach znajdują się starty ser pokrojona czerwona cebula i czerwona fasola

3. Gdy rosół jest gotowy wyjmij z niego kurczaka, przestudź lekko i oddziel mięso od kości. Mięso dobrze posiekaj.

pokrojony ugotowany kurczak

4. Na dużej patelni rozgrzej nieco oliwy i przesmaż cebulę.

na patelni smaży się pokrojona w piórka czerwona cebula

5. Wrzuć na patelnię posiekane mięso, wlej sos i dopraw ulubioną mieszanką przypraw kuchni meksykańskiej. Jeżeli trzeba dodaj sól i pieprz.

przygotowywania z kurczakiem farszu do tortilli

6. Dorzuć czerwoną fasolkę, wciśnij sok z limonki i w razie potrzeby wlej nieco rosołu, aby farsz nie był zbyt suchy. Farsz jest gotowy, gdy całość osiągnie właściwą temperaturę.

Tortilla z kurczakiem gotowanym

7. Opłucz pęczek kolendry i oddziel listki od łodyg. Listki posiekaj grubo.

siekanie listków świeżej kolendry

8. Przygotuj tortille (czyt. tortije). Wrzuć każdą z nich na nagrzaną patelnię bez tłuszczu i ogrzewaj po 30 sekund z każdej strony, aż będą ciepłe i zmiękną. Na tak przygotowane tortille nakładaj kolejno: trochę startego sera, 2 łyżki farszu mięsnego, nieco posiekanych listków świeżej kolendry i ponownie ser.

Tortilla z kurczakiem gotowanym

9. Zawijaj tortille, jak naleśniki lub w dowolny inny sposób. Podgrzewaj na patelni bez tłuszczu, aż ser w środku rozpuści się, a tortille zrumienią.

Tortilla z kurczakiem gotowanym


TORTILLA Z KURCZAKIEM GOTOWANYM

Gotowe tortille przekrój na połowę i podawaj od razu. To pełne smaku, sycące, świetne danie, które pokocha każdy amator nie tylko kuchni meksykańskiej.

Tortilla z kurczakiem gotowanym

Wypróbuj również pysznej ENCHILADY z KURCZAKIEM przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *