Tort jogurtowy wyraźnie cytrusowy to moja propozycja na Boże Narodzenie, choć nie tylko. To proste, ale eleganckie ciasto niczym specjalnie nie wyróżnia się z zewnątrz. Gdy jednak je powąchać, a potem spróbować nieodmiennie kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Kto starszy, jak ja, pamięta oczekiwanie na cytrusy płynące statkami z Kuby właśnie na Święta. Dziś cytrusów pod dostatkiem przez cały rok, ale to przecież właśnie teraz zaczyna się sezon na te wspaniałe owoce. Pomarańcze, mandarynki, cytryny. Kto z nas nie kocha tych smaków i ich zapachu? Boże Narodzenie z moim tortem jogurtowym będzie bardziej aromatyczne i na pewno lżejsze, aniżeli z klasycznymi tortami i zapchaj-brzuchami wszelkiej maści. Zapraszam.
Składniki na ciasto
1 pachnąca pomarańcza
1 pachnąca cytryna
200 gramów jogurtu greckiego (10% tłuszczu)
2 wiejskie jajka
100 gramów cukru
100 roztopionego masła
200 gramów mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
50 gramów migdałów
Składniki na lukier
150 gramów cukru pudru
3 łyżki soku z cytrusów
Przepis na tort jogurtowy
Zetrzyj skórkę z pomarańczy i cytryny. O ile nie są BIO najpierw je dobrze umyj, albo nawet wyparz gorącą wodą. Następnie z owoców wyciśnij sok. Do miski wbij jajka, a następnie dodaj jogurt grecki. Teraz wymieszaj całość na jednolitą masę. W kolejnym kroku dodaj cukier puder i ponownie zamieszaj ciasto.
Wlej do ciasta jogurtowego roztopione i przestudzone masło, a także dodaj starte skórki z cytrusów i zamieszaj. Wsyp do miski mąkę oraz proszek do pieczenia, a następnie dobrze wymieszaj ciasto. Metodą pulsacyjną rozdrobnij migdały w malakserze, a następnie wrzuć je do ciasta. Dobrze wymieszaj całość.
Tortownicę o średnicy 20 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wlej na nią przygotowane ciasto jogurtowe. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i piecz 1 godzinę. Po upieczeniu wyjmij tort jogurtowy z piekarnika i pozostaw aby przestygło.
Tort jogurtowy o smaku cytrynowym
Do małej miski wsyp 150 gramów cukru pudru, a następnie wlej 3 łyżki wcześniej wyciśniętego soku z cytrusów. Zamieszaj, aby uzyskać gęsty cytrusowy lukier. Polej przygotowanym lukrem tort. Na koniec tort jogurtowy udekoruj migdałami, a następnie pozostaw go do zastygnięcia lukru. Mocny aromat i smak cytrusów oraz lekkość ciasta powoduje, że tort jogurtowy zajada się bez opamiętania. Uważaj zatem, by nie zjeść go całego od razu.
Przyrządź świetne tosty z łososiem i awokado.