Boże Narodzenie na słodko Na słodko

TORT JOGURTOWY z cytrusowym zacięciem

tort jogurtowy

Tort jogurtowy wyraźnie cytrusowy to moja propozycja na Boże Narodzenie, choć nie tylko. To proste, ale eleganckie ciasto niczym specjalnie nie wyróżnia się z zewnątrz. Gdy jednak je powąchać, a potem spróbować nieodmiennie kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Kto starszy, jak ja, pamięta oczekiwanie na cytrusy płynące statkami z Kuby właśnie na Święta. Dziś cytrusów pod dostatkiem przez cały rok, ale to przecież właśnie teraz zaczyna się sezon na te wspaniałe owoce. Pomarańcze, mandarynki, cytryny. Kto z nas mnie kocha tych smaków i ich zapachu? Boże Narodzenie z moim tortem jogurtowym będzie bardziej aromatyczne i na pewno lżejsze, aniżeli z klasycznymi tortami i zapchaj-brzuchami wszelkiej maści. Zapraszam.


TORT JOGURTOWY PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO

1 pachnąca pomarańcza[FMP]
1 pachnąca cytryna
200 gramów jogurtu greckiego (10% tłuszczu)
2 wiejskie jajka
100 gramów cukru
100 roztopionego masła
200 gramów mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
50 gramów migdałów

SKŁADNIKI NA LUKIER

150 gramów cukru pudru
3 łyżki soku z cytrusów


TORT JOGURTOWY SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

tort jogurtowy składniki

2. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i cytryny. O ile nie są BIO najpierw je dobrze umyj, albo nawet wyparz gorącą wodą. Następnie z owoców wyciśnij sok.

starta skórka z pomarańczy

3. Do miski wbij jajka, a następnie dodaj jogurty grecki. Teraz wymieszaj całość na jednolitą masę.

blank

4. W kolejnym kroku dodaj cukier puder i ponownie zamieszaj ciasto.

tort jogurtowy

5. Wlej do ciasta jogurtowego roztopione i przestudzone masło, dodaj starte skórki z cytrusów i zamieszaj.

dodawanie stopionego masła do ciasta

6. Wsyp do miski mąkę oraz proszek do pieczenia, a następnie dobrze wymieszaj ciasto.

proszek do pieczenia na łyżeczce

7. Metodą pulsacyjną rozdrobnij migdały w malakserze, a następnie wrzuć je do ciasta. Dobrze wymieszaj całość.

blank

8. Tortownicę o średnicy 20 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wlej na nią przygotowane ciasto jogurtowe. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i piecz 1 godzinę. Po upieczeniu wyjmij tort jogurtowy z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia.

tort jogurtowy

9. Do małej miski wsyp 150 gramów cukru pudru, a następnie wlej 3 łyżki wcześniej wyciśniętego soku z cytrusów. Zamieszaj, aby uzyskać gęsty cytrusowy lukier.

przygotowanie lukru do ciasta

10. Polej przygotowanym lukrem tort jogurtowy.

blank

11. Tort jogurtowy udekoruj migdałami, a następnie pozostaw go do zastygnięcia lukru.

tort jogurtowy[/FMP]


TORT JOGURTOWY O SMAKU I ZAPACHU CYTRUSÓW NA STÓŁ

Mocny aromat i smak cytrusów oraz lekkość ciasta powoduje, że tort jogurtowy zajada się bez opamiętania. Uważaj zatem, by nie zjeść go całego od razu…

tort jogurtowy


Przyrządź świetne <<tosty z łososiem i awokado>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.