Tiramisu przepis oryginalny z Włoch

Tiramisu to włoski deser z sera mascarpone utartego z żółtkiem jajek z dodatkiem ubitej piany z białek wyłożonej na nasączonych kawą biszkoptach.

Tiramisu to włoski deser z sera mascarpone utartego z żółtkiem jajek z dodatkiem ubitej piany z białek wyłożonej na nasączonych kawą biszkoptach. Tiramisu to jeden z najbardziej znanych na świecie deserów, który doczekał się chyba miliona mutacji ze strony pomysłowych, a raczej niedouczonych „cukierników”. Ten prosty i pyszny deser smakuje przepyszną, puszystą i lekką masą przełamaną smakiem dobrze nasączonych bardzo mocną kawą biszkoptów. Również i Ty nie demoluj klasyki, zrób tiramisu według oryginalnej receptury by przekonać się, za co cały świat pokochał ten deser.

Składniki

około 300 gramów biszkoptów typy Savoiardi;
500 gramów sera mascarpone;
150 gramów drobnego cukru;
laska wanilii lub pasta waniliowa;
6 wiejskich jajek;
wysokiej jakości mocna kawa ziarnista;
likier kahlua (opcja);
sól;

Przepis na tiramisu

Przygotowując tiramisu należy pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze, jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Nie mogą być wyjęte prosto z lodówki. Po drugie, jeżeli nie masz laski wanilii lub pasty waniliowej możesz z powodzeniem użyć własnoręcznie zrobionego uprzednio cukru waniliowego.  Pozostałą po użyciu laskę wanilii włóż do słoika z kilkoma łyżkami cukru i zakręć słoik na kilka dni. Po trzecie biszkopty typu savoiardi są najlepsze do przygotowania tiramisu.Są chrupkie, a jednocześnie bardzo szybko nasiąkają płynem. Po czwarte, kawa winna być wysokiej jakości, zmielona bezpośrednio przed przygotowaniem.

Kawowy likier kahlua to opcja, dla wzmocnienia kawowego smaku. Jak to w kuchni włoskiej, składników jest niewiele, a kluczowe znaczenie ma ich jakość.

Na początek zmiel kawę zmiel i zaparz w ekspresie do kawy lub w zaparzaczu. Będziesz jej potrzebować około 300 ml. Zaparzoną kawę przelej do miski i pozostaw do przestygnięcia.

Porada-> kawa do tiramisu musi być bardzo mocna, jak włoskie espresso.

Żółtka oddziel od białek i przełóż do miski malaksera. Ucieraj żółtka w malakserze kilka minut, aby powstała jednolita masa. Następnie dodawaj po 1 łyżce ser mascarpone nie przerywając ucierania. W efekcie ucierania żółtek z serem powinna powstać wspaniała, pyszna i puszysta masa.

Białka przelej do miski malaksera, wsyp szczyptę soli i zacznij je ubijać. W trakcie ubijania piany z białek dosypuj stopniowo cukier i cukier waniliowy, jeżeli go używasz. Ubitą pianę dodawaj stopniowo do wcześniej utartej masy z żółtek i sera mascarpone i delikatnie mieszaj całość. W efekcie powinna powstać cudowna, pyszna, lekka i puszysta masa.

Do przestudzonej kawy wlej około 100 ml likieru kawowego kahlua. Zamieszaj.

Formę o wielkości 24×26 centymetrów wysmaruj masłem i rozsmaruj na jej dnie niewielką ilość masy. W kawie maczaj bardzo krótko biszkopty i układaj ciasno jeden przy drugim.

Porada-> biszkopty Savoiardi nasiąkają błyskawicznie, maczaj je tak krótko, jak tylko się da.

Na ułożoną warstwę biszkoptów nałóż połowę masy i rozsmaruj ją na całej powierzchni. W identyczny sposób ułóż drugą warstwę biszkoptów i nałóż na nie pozostałą masę. Wierzch posyp obficie kakao.

Tiramisu wstaw do lodówki na całą noc, aby masa nieco stężała, a całość nabrała smaku. To wspaniały deser uwielbiany za jego lekką, puszystą masę i pyszne, smakujące intensywnie mocną kawą biszkopty. Ale tak smakuje jedynie tiramisu przygotowane według oryginalnego przepisu.


Wypróbuj kruche ciasto z dżemem>> czyli włoską crostatę. Łatwy przepis, za to mnóstwo smaku.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *