Tażin z kurczaka brzmi nieco egzotycznie. Tażin to nazwa glinianego naczynia z pokrywą, w którym składniki duszą się bez konieczności dodawania tłuszczu, bądź wody. Parująca woda podczas duszenia osiada na wnętrzu pokrywy, a następnie nie znajdując ujścia skrapla się. W tym przypadku doskonała marynata oraz kiszone cytryny decydują o niepowtarzalnym smaku tego dania z kurczakiem na czele. Nie ma się co czarować, trochę pracy przy tym daniu jest. Jednak jego niepowtarzalny smak spowoduje, że po tażin z kurczaka sięgać będzie częściej.


TAŻIN Z KURCZAKA

SKŁADNIKI:

  • 1 duży kurczak zagrodowy;
  • 2 ząbki czosnku;
  • kawałek świeżego imbiru;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • 4 cebule;
  • 2 duże pomidory;
  • 3 ziemniaki;
  • duża garść oliwek;
  • 2 kiszone cytryny;
  • 1 łyżka kminu rzymskiego;
  • 1 czubata łyżka czerwonej, słodkiej papryki;
  • 2 czubate łyżki mielonej kolendry;
  • natka pietruszki;
  • świeża kolendra;
  • szafran;
  • oliwa extra vergine;
  • sól, pieprz;

TAŻIN Z KURCZAKA PRZYGOTOWANIE:

1. Dzień przed gotowaniem dania przygotuj marynatę (chermoula) i zamarynuj w niej kurczaka. W tym celu wrzuć do miksera: 2 posiekane byle jak ząbki czosnku, posiekany 4 cm kawałek świeżego imbiru, 1 małą papryczkę chili, 2 cebule pokrojone w piórka.

Tażin z kurczaka

2. Najważniejszym składnikiem tego dania są marynowane cytryny – jak je zrobić znajdziesz na mojej stronie.

Tażin z kurczaka

3. Pokrój połowę kiszonej cytryny w kostkę i dorzuć do blendera.

Tażin z kurczaka

4. Przygotuj i wrzuć do blendera: czubatą łyżkę kminu rzymskiego, czubatą łyżkę czerwonej, słodkiej papryki i 2 czubate łyżki mielonej kolendry. Jeżeli masz to dodaj również łyżkę mieszanki przypraw „ras el hanout”.

Tażin z kurczaka

5. Posiekaj i dodaj do blendera połowę pęczka natki pietruszki i tyleż samo świeżej kolendry.

Tażin z kurczaka

6. Do szklanki wlej około 100 ml gorącej wody i wrzuć szczyptę szafranu. Po około 5 minut całość przelej do blendera.

Tażin z kurczaka

7. Całość posól i popieprz.

Tażin z kurczaka

8. Wlej 120 ml oliwy extra vergine.

Tażin z kurczaka

9. Całość dokładnie zmiksuj – powstała właśnie oryginalna marokańska marynata o nazwie „chermoula” – wygląda, jak wygląda, ale zapach zniewala.

Tażin z kurczaka

10. Kurczaka podziel na części, umyj i dobrze osusz ręcznikiem papierowym.

Tażin z kurczaka

11. Dodaj 3/4 przygotowanej wcześniej chermouli i obtocz dokładnie kurczaka w marynacie. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą dobę.

UWAGA: Marynowanie kurczaka jest obowiązkowe. Dzięki temu danie będzie znacznie smaczniejsze.

Tażin z kurczaka

12. Na drugi dzień pokrój 2 spore pomidory i tyleż samo cebuli; dodaj połowę pozostałej marynaty i wymieszaj.

Tażin z kurczaka

13. Wyłóż warzywa na spód dużej patelni o wysokich brzegach (lepszy będzie specjalny garnek marokański o nazwie tażin, ale dość trudno go zdobyć w Polsce).

Tażin z kurczaka

14. Na wierzch rozłóż zamarynowanego kurczaka.

Tażin z kurczaka

15. Dookoła rozłóż 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w ósemki oraz około 150 gramów zielonych oliwek.

Tażin z kurczaka

16. Na środku połóż pokrojone w plastry pomidora i cebulę.

Tażin z kurczaka


TAŻIN Z KURCZAKA

Na wierzchu rozłóż połowę świeżej kolendry, po obwodzie rozłóż pokrojoną w ósemki kiszoną cytrynę, a całość polej pozostałą marynatą z dodatkiem odrobiny wody. Przykryj i duś na wolnym ogniu niecałą 1 godzinę. Po tym czasie mięso kurczaka winno delikatnie odchodzić od kości, a sos winien mieć lekko kwaskowy posmak.

Tażin z kurczaka

Spróbuj również DORADĘ po MAROKAŃSKU – kliknij <<TUTAJ>>.


3 thoughts on “TAŻIN Z KURCZAKA przepis podstawowy”

  1. A swoją drogą jak się wszystko pozmieniało, muszę przepis przerobić nieco… To danie po raz pierwszy robiłem 8 lat temu. Nie było szans nigdzie kupić ani tażina, ani przyprawy ras el hanout, ani też kiszonych cytryn. Teraz oczywiście wszystko bez problemu jest dostępne…

  2. Po części masz rację, to podobnie jak z garnkiem rzymskim. Jednak gliniane naczynia mają właściwości, których brak np. tym stalowym. Podobnie jak żeliwo, które np. dobrze trzyma ciepło podczas duszenia potrawy, jednak nie nadaje się do pieczenia itd itp.. Dobór naczynia zależy od tego, co chcesz przygotować i jaki efekt chcesz uzyskać. W tym przypadku tażin jest najlepszy, nie da się ukryć. Co marchewki pełna zgoda 😉

  3. Naczynie tażin to mit, bo to jest zwykłe duszenie – poza tym jest ogólnie dostępne m.in. na Allegro. Jadłem w Maroko kilka razy tazina ale zawsze była w nim marchewka a tutaj brak. Poza tym OK.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *