Tażin z kurczaka brzmi nieco egzotycznie. Tażin to nazwa glinianego naczynia z pokrywą, w którym składniki duszą się bez konieczności dodawania tłuszczu, bądź wody. Parująca woda podczas duszenia osiada na wnętrzu pokrywy, a następnie nie znajdując ujścia skrapla się. W tym przypadku doskonała marynata oraz kiszone cytryny decydują o niepowtarzalnym smaku tego dania z kurczakiem na czele. Nie ma się co czarować, trochę pracy przy tym daniu jest. Jednak jego niepowtarzalny smak spowoduje, że po tażin z kurczaka sięgać będzie częściej.


TAŻIN Z KURCZAKA SKŁADNIKI

1 duży kurczak zagrodowy;
2 ząbki czosnku;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj


TAŻIN Z KURCZAKA

Na wierzchu rozłóż połowę świeżej kolendry, po obwodzie rozłóż pokrojoną w ósemki kiszoną cytrynę, a całość polej pozostałą marynatą z dodatkiem odrobiny wody. Przykryj i duś na wolnym ogniu niecałą 1 godzinę. Po tym czasie mięso kurczaka winno delikatnie odchodzić od kości, a sos winien mieć lekko kwaskowy posmak.

Tażin z kurczaka

Spróbuj również DORADĘ po MAROKAŃSKU – kliknij <<TUTAJ>>.


3 thoughts on “TAŻIN z KURCZAKA przepis podstawowy”

  1. A swoją drogą jak się wszystko pozmieniało, muszę przepis przerobić nieco… To danie po raz pierwszy robiłem 8 lat temu. Nie było szans nigdzie kupić ani tażina, ani przyprawy ras el hanout, ani też kiszonych cytryn. Teraz oczywiście wszystko bez problemu jest dostępne…

  2. Po części masz rację, to podobnie jak z garnkiem rzymskim. Jednak gliniane naczynia mają właściwości, których brak np. tym stalowym. Podobnie jak żeliwo, które np. dobrze trzyma ciepło podczas duszenia potrawy, jednak nie nadaje się do pieczenia itd itp.. Dobór naczynia zależy od tego, co chcesz przygotować i jaki efekt chcesz uzyskać. W tym przypadku tażin jest najlepszy, nie da się ukryć. Co marchewki pełna zgoda 😉

  3. Naczynie tażin to mit, bo to jest zwykłe duszenie – poza tym jest ogólnie dostępne m.in. na Allegro. Jadłem w Maroko kilka razy tazina ale zawsze była w nim marchewka a tutaj brak. Poza tym OK.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *