Kuchnia holenderska Ryby przystawki

TATAR z MATJASA holenderskiego

Tatar z matjasa holenderskiego

Tatar z matjasa jest daniem prostym, ale trudnym do wykonania z uwagi na małą dostępność w Polsce prawdziwego matjasa. A prawdziwy matjas to młodziutki, tłuściutki śledź jeszcze przed tarłem, odławiany przez Holendrów z początkiem czerwca – wtedy i tylko wtedy (Aby dowiedzieć się więcej o sposobie przygotowywania matjasa zaraz po połowie przeczytaj mój post <<jak smakuje matjas>>).

Czasem o tej porze roku można kupić świeżego, holenderskiego matjasa w sklepach jednej z popularnych sieci spożywczych, a przez cały rok zdarza się również kupić matjasy mrożone. Te ostatnie bywają w jednej z sieci cash & carry. Matjas ma bardzo charakterystyczny smak i nie każdemu „podejdzie”. Próbować jednak trzeba wszystkiego, dlatego gorąco zachęcam Was i zapraszam na mój tatar z matjasa.


PRZEPIS NA TATAR Z MATJASA

SKŁADNIKI

1 śledź matjas holenderski, oryginalny;
mały pęczek świeżego koperku;[FMP]
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany;
łyżka marynowanych buraczków;
1 łyżka kaparów;
mała czerwona cebula;
ogórek konserwowy;
sól, pieprz;


TATAR Z MATJASA SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Matjasa mrożonego kupisz w jednej z sieci cash & carry. Opakowanie waży 340 gramów netto i zawiera 4 śledzie matjasy. Sprawdziłem osobiście – to ryby najwyższej klasy, odławiane, gdzie trzeba i jak trzeba, pakowane w Holandii przez Holendrów. Nie odbiegają od świeżych matjasów.

matiasy holenderskie w opakowaniu

2. Przygotuj wszystkie składniki.

Tatar z matjasa holenderskiego składniki

3. Matjas holenderski do najpiękniejszych nie należy. Ma szary, bury kolor i pachnie tak sobie. Za to smak ma niepowtarzalny, po prostu świetny. Jest to prawdziwy rarytas na naszych stołach. Holendrzy jedzą go łapiąc za ogon, taplając w posiekanej w drobną kostkę cebuli, a następnie odchylając głowę do tyły podnoszą rękę ze śledziem ponad nią i wprowadzają rybę do buzi… My zjemy go w sposób bardziej cywilizowany.

PORADA-> Prawdziwy matjas nie wygląda pięknie, za to smakuje wybornie. Nie zrażaj się jego wyglądem.

filet z matiasa na talerzu

4. Rybę bardzo drobno posiekaj i włóż do miski. Bardzo ważnym dodatkiem do mojego tatara jest świeży koperek – ile go dodasz zależy od Ciebie. Koperek ma dodać smaku i aromatu, ale jeżeli dasz go za dużo zabije smak ryby. A przecież to matjas ma grać tutaj pierwsze skrzypce. Dodaj garść posiekanego koperku do pokrojonego matjasa. Dodaj również kwaśną śmietanę – tutaj uwaga podobna, jak w przypadku koperku. Śmietana ma jedynie połączyć rybę, a nie zabić jej smak. Całość lekko posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Tatar z matjasa holenderskiego

5. Wymieszaj dokładnie tatara – jeżeli potrzeba dopraw jeszcze do smaku brakującym dodatkiem.

Tatar z matjasa holenderskiego

6. Posiekaj kapary, obierz i pokrój drobniutko czerwoną cebulę, odciśnij marynowane buraczki z zalewy (poznaj <<przepis na buraki czerwone marynowane>>). Oczywiście dodatki możesz od razu dodać do ryby i wymieszać całość, ja jednak preferuję podanie każdego tatara z dodatkami „na boku”. Posiekaj drobno ogórka konserwowego, przygotuj nieco koperku do przybrania.

drobno posiekana czerwona cebula chili posiekany ogórek konserwowy

7. Tatara nałóż starannie na talerz – jeżeli masz użyj ausztachera.

blank[/FMP]


TATAR Z MATJASA SPOSÓB PODANIA

Podawaj z dodatkami, jak powyżej. Super sprawa, warto spróbować.

Tatar z matiasa holenderskiego

Jeżeli wolisz podaja tatara z matjasa jedynie z marynowanymi buraczkami i ogórkiem konserwowym. To też świetne zestawienie.

Tatar z matjasa holenderskiego


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.