Tarta z mandarynkami w galaretce jagodowej musi, po prostu musi być upieczona przynajmniej raz zimą. To właśnie wtedy przypada szczyt sezonu na cytrusy, które są dojrzałe jak należy, soczyste i słodkie. Szczególnie mandarynki są wysoko cenione ze względu na swój zrównoważony smak. Sa wtedy słodziutkie jak czekolada, a przy tym lekko kwaskowe, odświeżające. Niebo w gębie. Wiem, że większość z Was nie dysponuje <<borówkami w cukrze>> (było mnie słuchać latem i je zrobić?). W takim przypadku użyjcie np. kompotu, marmolady w połączeniu z jakimś sokiem itd itp.. Wykażcie się pomysłem. A ja Wam daję zaś przepis, który pokochacie.


TARTA Z MANDARYNKAMI

SKŁADNIKI:

  • 165 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000;
  • 75 mąki pszennej zwykłej;
  • 60 gramów cukru trzcinowego;
  • 25 gramów masła;
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej;
  • 8-10 mandarynek;
  • borówki w cukrze (3 słoiczki);
  • 20 gramów żelatyny;
  • sól;

TARTA Z MANDARYNKAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Tarta z mandarynkami w galaretce jagodowej

2. Przesiej mąkę przez sitko na blat. Dodaj pokrojone zimne masło, dosyp cukier i dodaj szczyptę soli.

robimy kruche ciasto

3. Szybko zagnieć ciasto (1-2 minuty) dodając na koniec 3-4 łyżki wody, która połączy ciasto.

Tarta z mandarynkami w galaretce jagodowej robimy kruche ciasto

4. Uformuj z ciasta płaską kulę, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

kruche ciasto

5. Borówki w cukrze to coś, co musicie sobie wbić do głowy latem. Tak krótko cieszą nas borówki (jagody), że po prostu trzeba je „zapuszkować” na zimę. Jak to zrobić link znajdziesz na początku postu.

borówki w cukrze

6. Przełóż borówki na duże sitko i przetrzyj je dokładnie do dużej miski.

Tarta z mandarynkami w galaretce jagodowej przecieranie borówek w cukrze

7. Uzyskanego soku (musu?) winno być minimum 400 ml. Może to być czysty sok lub „z farfoclami”, z cząsteczkami owoców znaczy się. Odstaw sok na bok.

sok z przetartych borówek

8. Obierz mandarynki ze skórek i podziel na cząsteczki. Przygotuj odpowiednio więcej mandarynek, bo założę się, że zanim upieczesz tartę zjesz ich przynajmniej połowę (tak, jak ja…).

obrane mandarynki

9. Formę na tartę o średnicy 24 centymetry wysmaruj dobrze masłem.

forma do tarty wysmarowana masłem

10. Wyjmij ciasto z lodówki i odwiń z folii. Lekko rozwałkuj je, a następnie przełóż do formy na tartę i ugniatając dłoniami (palcami) rozłóż ciasto na całej powierzchni formy.

UWAGA: Ważne, by na spodzie, jak i na bokach formy ciasto miało w miarę zbliżoną grubość. Na wystawę to nie idzie ale fajnie, gdyby upiekło się równomiernie.

nakładanie kruchego ciasta do formy

11. Nakłuj ciasto widelcem na całej powierzchni spodu. Wsyp na ciasto w formie coś, co obciąży spód. Może to być np. groch. Wstaw tak przygotowane ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i piecz 10 minut.

obciążanie kruchego ciasta grochem do pieczenia

12. Wyjmij ciasto z piekarnika, usuń groch, a następnie włóż ciasto z powrotem do piekarnika i dopiekaj kolejne 10-15 minut. Wyjmij upieczone ciasto i pozostaw do przestygnięcia.

upieczone kruche ciasto

13. Przygotowany wcześniej sok z borówek wlej do garnka. Dodaj pastę waniliową i „prawie” zagotuj. Następnie wyłącz gaz pod garnkiem i wsyp żelatynę.

wsypywanie żelatyny do soku

14. Mieszaj sok z żelatyną dokładnie przez kilka minut, aż ta rozpuści się całkowicie w soku. Wtedy odstaw do przestygnięcia.

UWAGA: Sok (mus) z żelatyną będzie gotowy, gdy jego temperatura zacznie spadać, a on zacznie tężeć. Jeżeli przegapisz ten moment tartę z mandarynkami zjesz dopiero następnym razem…

rozpuszczanie żelatyny w soku

15. Rozłóż na upieczonym i przestudzonym cieście mandarynki. Nie żałuj ich. Im więcej ich dasz tym Twoje sumienie będzie czystsze, a i wyrzutów że „znowu jesz słodkie” dużo mniej 😉

Tarta z mandarynkami w galaretce jagodowej mandarynki na kruchym cieście

16. Gdy sok z żelatyną jest chłodny i zaczyna tężeć wlej go do ciasta dokładnie pokrywając mandarynki. Wstaw ciasto do lodówki. Niestety trzeba poczekać, aż żelatyna „zwiąże” ciasto. Zgadza się, nie będzie łatwo…

Tarta z mandarynkami w galaretce jagodowej


TARTA Z MANDARYNKAMI W GALARETCE JAGODOWEJ

Piękna, delikatna galaretka jagodowa, a w środku wspaniałe mandarynki. Niebyt słodki spód tarty z wyraźnym genialnym smakiem grubo mielonej mąki pełnoziarnistej. Lekki posmak wanilii i to szczęście na Twojej twarzy… Czyż nie warto żyć dla takich chwil?

Tarta z mandarynkami w galaretce jagodowej

Spróbuj także TARTY z ŁOSOSIEM przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *