Tarta z grzybami leśnymi w szczycie sezonu grzybowego wydaje się naturalnym i obowiązkowym wyborem. Świeże, pachnące lasem grzyby to zjawisko sezonowe, więc nacieszyć się trzeba nimi na zapas. Dobrych przepisów na dania z grzybami leśnymi nigdy więc za wiele, więc i ja dorzucam swój kolejny. A w nim grzyby najlepiej wymieszać różnych gatunków. Użyć i tych miękkich, które podczas duszenia rozpadną się, i tych twardszych, które kształt swój i strukturę zachowają. Zastosowanie przynajmniej 3 różnych gatunków grzybów to także zdecydowanie lepszy smak dzięki bogactwu aromatów każdego z nich. Eksperymentujcie i zajadacie się świeżymi leśnymi grzybami. Póki są.


TARTA Z GRZYBAMI LEŚNYMI

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów mąki pszennej;
  • 100 gramów zimnego masła;
  • 400 gramów świeżych grzybów leśnych różnego gatunku;
  • szklanka domowego wywary jarzynowego lub drobiowego;
  • 250 ml słodkiej śmietanki;
  • 4 wiejskie jajka;
  • masło;
  • 1 cebula;
  • gałka muszkatołowa;
  • suszone zioła prowansalskie;
  • suszony tymianek;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz;

TARTA Z GRZYBAMI LEŚNYMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Tarta z grzybami leśnymi składniki

2. Szczególną uwagę zwróć na grzyby, jakich użyjesz. Przede wszystkim powinny pachnąć lasem. Jeżeli lasem nie pachną to znaczy, że przeleżały jakiś czas w lodówce i daleko im do świeżości. Nie o takie grzyby nam chodzi. No i przygotuj kilka gatunków, wtedy Twoja tarta z grzybami będzie smakowała wybornie. Lekko twardawe rydze, przyjemnie chrupiące prawdziwki z miękkim miąższem pod kapeluszem, aromatyczne i charakterne zielone gąski to moja propozycja. Nie wahałbym się użyć również np. podgrzybków, opieniek, czy kozaków, a nawet maślaków.

świeże grzyby leśne

3. Na blat przesiej mąkę. Dodaj pokrojone bardzo zimne masło, 3-4 łyżki zimnej wody, szczyptę soli. Całość przesiekaj nożem, a potem szybko zagnieć, aby składniki połączyły się w kruche ciasto. Tak przygotowane ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

przyrządzanie kruchego ciasta

4. Grzyby starannie oczyść pędzelkiem, ewentualnie krótko przelej zimną wodą. Następnie pokrój je według własnego uznania w grube kawałki.

pokrojone prawdziwki rydze i zielone gąski

5. Posiekaj drobno cebulę, a następnie smaż ją na maśle, aż się zeszkli.

na patelni smaży się drobno pokrojona cebula

6. Do przesmażonej cebuli dozuć pokrojone grzyby. Dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek. Smaż kilka minut, aż grzyby lekko się zrumienią.

przesmażanie pokrojonych grzybów

7. Do przesmażonych grzybów wlej pół szklanki (lub nieco więcej) wywaru jarzynowego lub drobiowego. Duś grzyby w wywarze około 15 minut do momentu, aż ten w całości odparuje.

duszenie grzybów w wywarze domowym

8. Podczas, gdy grzyby się duszą przygotuj ciasto. Wyjmij je z lodówki, nieco rozwałkuj, nałóż na formę do tarty (u mnie średnica 24 centymetry) i naciskając na nie równomiernie palcami wypełnij nim formę oraz jej brzegi. Ponakłuwaj widelcem ciasto w wielu miejscach. Rozłóż na nim papier do pieczenia, wsyp dużą garść np. grochu lub fasoli i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 10 minut.

UWAGA: Obciążenie ciasta ma na celu zapobieżeniu jego wybrzuszeniu się podczas podpiekania.

podpiekanie kruchego ciasta

9. Do podduszonych grzybów wlej słodką śmietanę oraz rozbełtane jajka. Dodaj nieco świeżo startej gałki muszkatołowej.

tarta z grzybami leśnymi

10. Do masy śmietanowo jajecznej dodaj garść posiekanej natki pietruszki. Wymieszaj całość.

tarta z grzybami leśnymi

11. Wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika, usuń obciążenie i papier do pieczenia.

tarta z grzybami leśnymi

12. Wylej na ciasto masę śmietanową z grzybami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz 25-30 minut.

tarta z grzybami leśnymi

13. Upieczoną tartę wyjmij i pozostaw 15 minut, aż nieco opadnie i przestygnie, a masa w środku się zwiążę.

tarta z grzybami leśnymi


TARTA Z GRZYBAMI LEŚNYMI

 Podawaj na ciepło i/lub na zimno. Zapewniam, że smakować będzie każdemu.

tarta z grzybami leśnymi


Przygotuj doskonały MAKARON z GRZYBAMI leśnymi przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *