Tarta wegetariańska ze szpinakiem i serem nie musi zawsze smakować tak samo; szpinak nie musi być mdły, a całość powodować odruchów wiadomo jakich. Moja tarta aż kipi od zapachów i smaków dodanych do niej świeżych ziół. A i ciasto na tartę jest prawdziwie domowe, takie z dużą ilością wódki. A co. Bo jedzenie nie dzieli się na mięsne i wegetariańskie, a na dobre i złe. Tę tartę wegetariańską pokonają zatem również mięsożercy. Zapewniam Was.
TARTA WEGETARIAŃSKA PRZEPIS
SKŁADNIKI NA FARSZ DO TARTY
500 gramów świeżego szpinaku[FMP]
200 gramów świeżego twarogu
dymka
koperek
natka pietruszki
kawałek pora (opcja)
sól, pieprz
SKŁADNIKI NA CIASTO NA TARTĘ
150 gramów mąki pszennej
50 gramów mąki pełnoziarnistej
płaska łyżeczka suszonych drożdży
2-3 łyżki oliwy
50 ml wódki
pół łyżeczki soli
około 100 ml letniej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA TARTY WEGETARIAŃSKIEJ
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Ze szpinaku odetnij korzonki, a liście drobno posiekaj. Pora pokrój w plasterki lub w półplasterki, a następnie posiekaj trochę natki pietruszki, koperku oraz dymkę.
3. Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć na nią pora i dymkę. Smaż na średnim ogniu 3-4 minuty uważając, by nie zrumienić warzyw.
4. Wrzuć na patelnię szpinak, a następnie posól go, a potem przykryj patelnię pokrywką. Duś warzywa 2-3 minuty, aż liście szpinaku zwiędną. Wtedy dorzuć koperek oraz naukę pietruszki. Następnie zamieszaj i dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
5. Podduszone warzywa przełóż na sitko i pozostaw do odcieknięcia oraz aby nieco przestygły.
6. Jeszcze letnie duszone zielone warzywa przełóż do dużej miski, a następnie dorzuć do nich twaróg.
7. Wymieszaj dokładnie twaróg z warzywami tak, aby ser w większości rozpuścił się w jeszcze ciepłej masie duszonych ziół. Całość dopraw do smaku w razie potrzeby i odstaw na bok.
8. Przygotuj <<domowe ciasto na tartę>>.
9. Gotowe ciasto na tartę rozłóż w okrągłej formie o średnicy około 30 centymetrów, a następnie rozłóż przygotowany wcześniej farsz.
10. Piecz tartę ze szpinakiem w temperaturze 250 stopni Celsjusza przez około 8 minut.
[/FMP]
TARTA WEGETARIAŃSKA SPOSÓB PODANIA
Po wyjęciu z piekarnika pokrój tartę ze szpinakiem podobnie jak pizzę i podawaj od razu.