tapenada

Tapenada to jedno z najprostszych, najsmaczniejszych i najzdrowszych smarowideł do chleba. Choć nie wiem, czy nazwa smarowidło jest tutaj adekwatna. Tapenadę jada się w Hiszpanii i Francji, jada we Włoszech i w Grecji. Jada się także na Bałkanach. Jada się ją wszędzie tam gdzie rosną oliwki, a oliwa z tychże jest głównym składnikiem potraw kuchni tych krajów. Przygotowanie tapenady jest proste i szybkie. Jedynym warunkiem udanej tapenady jest wysoka jakość oliwek.


TAPENADA

SKŁADNIKI

200 gramów oliwek z pestką
kapary w zalewie
kilka filetów anchois
cytryna


TAPENADA PRZEPIS

1. Przygotuj wszystkie składniki. Szczególną uwagę zwróć na jakość oliwek. Nie zrobisz dobrej tapenady z pozbawionych pestek oliwek, następnie pokrojonych i zatopionych w zalewach w słoikach.

tapenada składniki

2. Z oliwek usuń pestki. Jak to zrobić? To proste. Naciśnij delikatnie każdą z oliwek, a pestki same odejdą od miąższu.

usuwanie pestek z oliwek

3. Włóż pozbawione pestek oliwy do miski. Dodaj do nich łyżeczkę odsączonych z zalewy kaparów.

kapary na łyżeczce

4. Do tapenady warto dodać również kilka filecików anchois. Pamiętaj, że wszystkie te składniki są dość słone, więc ani myśl o dodaniu do pasty soli. O ostatecznym smaku pasty z oliwek decydujesz Ty. To do Ciebie zależy ile dodasz kaparów albo anchois.

fileciki anchois z widelcu

5. Na koniec wciśnij do naczynia ze składnikami tapenady sok z cytryny.

tapenada

6. Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki. Gotowe.

tapenada


TAPENADA SPOSÓB PODANIA

Podawaj razem z jak najświeższym pieczywem. Tapenada nigdy nie powinna trafić do lodówki. Podawać ją bowiem należy w temperaturze pokojowej.

tapenada


Przygotuj również przepyszne pieczyste przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *