Tagliatelle al ragu bolognese to makaron z sosem bolońskim. To pierwowzór znanego na całym świecie „spaghetti bolognese”. Znanego wszędzie poza Włochami. Tam istnieje pierwowzór tego dania i zwany jest właśnie tagliatelle al ragu bolognese. Warunki uzyskania znakomitego tagliatelle al ragu bolognese to po pierwsze soffritto, czyli bardzo wolno i długo smażone warzywa. Drugim czynnikiem jest mięso (wołowina plus nieco surowego boczku – nie wędzonego – lub pancetty). Po trzecie sam sos (naturalny, mięsny, bez pomidorów). Wreszcie makaron (tylko tagliatelle lub pappardelle, aby ciężki sos miał powierzchnię, którą może oblepić). Zróbcie od razu większą ilość – można mrozić – bo będziecie chcieli jeść więcej i więcej.


TAGLIATELLE AL RAGU BOLOGNESE

SKŁADNIKI

400 gramów świeżego makaronu tagliatelle lub pappardelle;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj

9. Na koniec dopraw sos solą i pieprzem. Wlej również pół szklanki mleka. Dzięki dodaniu mleka sos złagodnieje i nie będzie zbyt kwaśny od wina i koncentratu pomidorowego. Mleko dodatkowo uczyni sos „gładszym”.

Tagliatelle al ragu bolognese

10. W garnku ugotuj 400 gramów świeżego makaronu tagliatelle, a następnie odcedź makaron i przełóż go z powrotem do garnka. Dodaj odpowiednią ilość sosu (tyle, ile lubisz) i wymieszaj wszystko.

Tagliatelle al ragu bolognese


TAGLIATELLE AL RAGU BOLOGNESE

Podawaj posypany startym parmezanem.

Tagliatelle al ragu bolognese


Jednak SPAGHETTI BOLOGNESE? Wypróbuj przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *