Tagliatelle al ragu alla bolognese to nazwa oryginalnego, przepysznego dania. Danie to pochodzi z Bolonii i jest najczęściej masakrowanym daniem na świecie. Poza Włochami ta pasta występuje pod nazwą spaghetii bolognese i składa się z byle jakiego mielonego mięsa, tony sosu pomidorowego i sera.
TAGLIATELLE AL RAGU ALLA BOLOGNESE
Właśnie teraz masz szansę dowiedzieć się, o co w tym wszystkim chodzi i jak przygotować prawdziwe danie z Bolonii, którego esencją jest intensywny mięsny sos podany z makaronem wstążki. Poznaj cztery podstawowe warunki, aby Twój makaron po bolońsku wyszedł tak, jak należy i smakował wybornie. Przekonaj się, że nic nie może równać się z oryginałem.
CZTERY WARUNKI
Warunki uzyskania znakomitego „tagliatelle al ragu bolognese” to po pierwsze soffritto (bardzo wolno i długo smażone warzywa). Drugie: mięso (wołowina plus nieco surowego boczku – nie wędzonego – lub pancetty). Po trzecie sam sos (naturalny, mięsny, bez pomidorów). Po czwarte makaron (tylko tagliatelle lub pappardelle, aby ciężki sos miał powierzchnię, którą może oblepić). W tym przypadku świeży makaron zrobi również różnicę. Zróbcie od razu większą ilość – można mrozić – bo będziecie chcieli jeść więcej i więcej.
<< Zobacz przepis na Tagliatelle al ragu bolognese TUTAJ >>