Szybki obiad to w dzisiejszych czasach słów klucz. Ma być piekielnie szybko, bo wciąż na nic nie mamy czasu. Pracujemy jak woły robocze, gotować nie mamy czasu, a tzw. gotowce aż świecą od zawartej w nich chemii. Co więc robić, by jeść smacznie i domowo, ale nie tracić czasu przy garach? Myśleć. Być świetnie zorganizowanym w kuchni. I korzystać z super sprawdzonych przepisów. Jak ten poniżej.


SZYBKI OBIAD

SKŁADNIKI

150 gramów polędwiczki wieprzowej
50 gramów ryżu basmati
kawałek słoniny wędzonej (opcja)
słodka mielona papryka
dymka
słodka śmietanka
pasta paprykowa (opcja)
sól, pieprz


SZYBKI OBIAD W 15 MINUT PRZEPIS

1. Przygotuj wszystkie składniki. Mam nadzieję, że nie polecisz do sklepu kupować tego wszystkiego, co ja użyłem w przepisie. Najważniejsze to zrozumieć jak korzystać z tego, co mamy we własnej kuchni. Miałem słoninę wędzoną, więc ją użyłem dla smaku. Nie masz? Żaden problem. Miałem pastę z grillowanej papryki z fetą, która zalegała mi w lodówce. Dodałem. Nie masz jej? Użyj czegoś innego, albo po prostu nie dodawaj nic więcej. I tak będzie dobrze. Otwórz swój umysł szeroko i zacznij kombinować. Zawsze zaczynaj od ogarnięcia tego, co masz w lodówce.

szybki obiad

2. Do garnka wlej 2 szklanki gorącej wody, posól ją, zagotuj, wrzuć szklankę ryżu i gotuj na dość mocnym ogniu około 7 minut.

w garnku gotuje się ryż

3. Podczas gdy ryż się gotuje pokrój w drobną kostkę mały plaster słoniny, a dymkę w centymetrowe paski.

posiekana dymka

4. Na średnio rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną słoninę i smaż krótko, aż zacznie się wytapiać. Dorzuć dymkę oraz pokrojone w paski osolone mięso. Smaż wszystko na średnim ogniu 2-3 minuty uważając, by nie przypalić cebulki.

na patelni smaży się pokrojone w paski mięso

5. Po kilku minutach gotowania woda z ryżu powinna niemal w całości odparować. Wyłącz zatem ogień po garnkiem, przykryj go pokrywką i pozostaw ryż na palniku, na którym się gotował. Przez kolejne kilka minut ryż basmati wchłonie resztę wody i stanie się wspaniale sypki.

ugotowany ryż w garnku

6. Do przesmażonego mięsa wsyp kopiaąa łyżeczkę mielonej słodkiej papryki.

Szybki obiad

7. Zamieszaj całość i wlej pół szklanki gorącej wody. Przykryj patelnię pokrywką i duś mięso pięć minut.

Szybki obiad

8. Szybki obiad jest prawie gotowy. Dla podkreślenia smaku wlej do dania odrobinę słodkiej śmietanki. Zagotuj.

Szybki obiad

9. Być może masz w lodówce jakąś pastę warzywną (smarowidło). To dobry moment, aby dodać jej porządną łyżkę do sosu.

słoik pasty warzywnej w dłoni

10. Dodatek pasty warzywnej wzbogaci smak sosu.

Szybki obiad


SZYBKI OBIAD PROPOZYCJA PODANIA

Podawaj z sypkim ryżem natychmiast po przygotowaniu. Dobrym dodatkiem będą ogórki konserwowe.

Szybki obiad


Przygotuj również pyszną zupę rybną przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *