Obejrzano: 225
6 0
Czas czytania:2 Minuty, 0 Sekundy

Szparagi zapiekane w cieście to znakomita, sezonowa przekąska. Gdy szparagi na dobre zagoszczą na naszych placach, targach, czy bazarach warto je jeść w nadmiarze, bo niestety sezon na nie jest stosunkowo krótki. Jednym z dań, a w zasadzie w tym przypadku przystawki są szparagi zapiekane w cieście, w tym przepisie w cieście francuskim. Połączenie chrupiącego ciasta francuskiego ze smakiem szparaga i szynki daje absolutnie fantastyczny efekt. Ponieważ obecnie jest również sezon na czosnek niedźwiedzi również i jego nie mogło zabraknąć w tej przekąsce.


SZPARAGI ZAPIEKANE W CIEŚCIE PRZEPIS

SKŁADNIKI

8 zielonych szparagów o równej grubości i zbliżonej długości;[FMP]
osiem plasterków szynki dojrzewającej (u mnie jednak szwarcwaldzka);
8 liści czosnku niedźwiedziego;
opakowanie ciasta francuskiego;
parmezan;
1 jajko;
biały i czarny sezam;


SZPARAGI ZAPIEKANE W CIEŚCIE SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Szparagi zapiekane z szynką w cieście francuskim składniki

2. Szparagi ułóż obok siebie i odetnij zdrewniałe, białe łodygi. Nie wyrzucaj ich, a po prostu zamroź. Jak uzbierasz ich więcej zrobisz z nich fantastyczny wywar na zupę szparagową lub szparagowe risotto. Szparagi po przycięciu powinny mieć długość nieco większą od długości plastrów Twojej szynki. Wszystko po to, by końcówka i główka (która jest przecież tak piękna…) wystawały potem z ciasta.

zielone szparagi

3. Przygotowane szparagi wrzuć na gotującą się wodę. Gdy ta ponownie zawrze gotuj je 5 minut.

w garnku gotują się zielone szparagi

4. Na blacie rozłóż plastry szynki, a na każdy z nich ułóż po liściu czosnku niedźwiedziego. Zetrzyj na tarce parmezan, chyba że wolisz go w płatkach. W tym drugim przypadku zestrugaj płatki nożem. Liście posyp niewielką ilością startego parmezanu.

rozłożone plastry wędliny z nałożonymi listkami czosnku niedźwiedziego

5. Podgotowane szparagi odcedź i przelej krótko, acz obficie zimną wodą, aby zachowały piękny, zielony kolor. Wysusz je ręcznikami papierowymi. Na każdy plasterek szynki z czosnkiem i parmezanem nakładaj ukośnie jednego szparaga i zwijaj tak, aby owinąć go całym plastrem szynki. Jak wspomniałem powyżej warto, by końcówka i główka wystawały poza szynkę.

Szparagi zapiekane z szynką w cieście francuskim

6. Rozłóż ciasto francuskie na blacie i pokrój w poprzek na 8 pasków o grubości 3 centymetry (ciasto zwykle ma 25 cm szerokości). Na każdy pasek układaj skośnie zawiniętego w szynkę szparaga i ukośnie owijaj go ciastem.

Szparagi zapiekane z szynką w cieście francuskim

7. Szparagi owinięte szynką i ciastem ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Każdy paluch posmaruj rozbełtanym jajkiem, a następnie posyp sezamem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 15 minut.

klasyczny finger food[/FMP]


SZPARAGI ZAPIEKANE W CIEŚCIE SPOSÓB PODANIA

Podawaj od razu po upieczeniu, na ciepło. Ta znakomita przekąska zachwyci wszystkich. To pewne.

Szparagi zapiekane z szynką w cieście francuskim


Poznaj <<przepis na szparagi z jajkiem sadzonym>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.