Szparagi z jajkiem sadzonym to jedna z najprostszych przystawek, jaką można sobie wyobrazić. Czy zatem należy spodziewać czegoś zwyczajnego? Absolutnie nie. To jedynie dowód na to, że najprostsze kulinarne rzeczy są po prostu genialne w same sobie i najsmaczniejsze. Potrzebować jedynie będziesz szparagów, jajek i parmezanu; nawet laik kulinarny bez problemu poradzi sobie z tą przystawką. Nie zastanawiaj się i wykorzystaj sezon na szparagi.


SZPARAGI Z JAJKIEM SADZONYM

SKŁADNIKI:

  • pół pęczka zielonych szparagów;
  • 2 wiejskie jajka;
  • parmezan;
  • sól;

SZPARAGI Z JAJKIEM SADZONYM PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

szparagi jajka parmezan

2. Odkrój zdrewniałe końcówki szparagów lub odłam je – pękną dokładnie w miejscu, w którym potrzeba. To drugie niestety nie będzie estetycznym rozwiązaniem.

krojenie szparagów

3. Odciętych końcówek pod żadnym pozorem nie wyrzucaj. Włóż je do woreczka i zamroź; gdy nazbiera się ich więcej zrobisz z nich wywar, który wykorzystać możesz np. do zrobienia risotto ze szparagami lub zupy szparagowej.

odkrawanie twardych końcówek

4. Szparagi wrzuć na osoloną, gotującą się wodę. Od zawrzenia wody gotuj je kilka minut w zależności od Twojego upodobania. Są tacy, którzy najchętniej jedzą surowe, twarde szparagi i tacy, którzy chcą je bardzo miękkie.

w garnku gotują się szparagi

5. Podczas, gdy szparagi się gotują na małej patelni rozgrzej trochę masła i wbij jajka. Smaż je na wolnym ogniu, a gdy białka zaczną się ścinać przykryj patelnię pokrywką, aby żółtka pozostały lekko ścięte z zewnątrz, ale koniecznie płynne w środku.

na patelni smażą się jajka

6. Odcedź szparagi i przelej je szybko zimną wodą, aby zachowały piękny, zielony kolor.

zielone szparagi

7. Wyłóż szparagi na talerz i połóż na nie jajka sadzone. Całość posyp świeżo zmielonym pieprzem i startym parmezanem.

Szparagi z jajkiem sadzonym


SZPARAGI Z JAJKIEM SADZONYM

Idealnie smakują, gdy parmezanu jest dość sporo, a żółtka jajek rozlewają się po nich. Jeżeli nie lubisz jajek w takiej formie ta przystawka nie jest dla Ciebie. Czasem tak bywa – w takim przypadku wybierz inny z moich przepisów na szparagi. Na przykład <<TAKI>>.

Szparagi z jajkiem sadzonym


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *