Obejrzano: 69
0 0
Czas czytania:1 Minuty, 49 Sekundy

Szaszłyki z karczku wieprzowego to krótko mówiąc kawał dobrego jedzenia. Marynata, którą Wam w niniejszym przepisie proponuję do nich aż kipi od intensywnych smaków. Jeżeli w swojej kuchni używacie jedynie soli i pieprzu to moja marynata będzie dla Was zbyt aromatyczna. Może Wam nie smakować. Karczek wieprzowy to jedno z najlepszych mięs na grilla dzięki dosyć sporej ilości tłuszczu jaki zawiera. Dlatego to właśnie ten rodzaj wieprzowiny zalecam do moich szaszłyków.


SZASZŁYKI Z KARCZKU WIEPRZOWEGO

SKŁADNIKI

400 gramów karczku wieprzowego
kilka gałązek świeżego rozmarynu[FMP]
mielony cynamon
ziarna kolendry
kurkuma mielona
słodka papryka mielona
sos sojowy
kilka ząbków czosnku
świeży imbir wielkości kciuka
olej roślinny
sól, pieprz


SZASZŁYKI Z KARCZKU WIEPRZOWEGO PRZEPIS

1. Przygotuj wszystkie składniki.

szaszłyki z karczku wieprzowego składniki

2. Do miski wlej kilka łyżek oleju i 2 łyżki sosu sojowego oraz wsyp pół łyżeczki suszonych płatków chilli.

przyrządzanie marynaty do mięsa

3. Do marynaty dodaj łyżeczkę słodkiej mielonej papryki oraz łyżeczkę mielonego cynamonu. Następnie wsyp do miski kopiatą łyżeczkę mielonej kurkumy.

łyżeczka mielonej kurkumy

4. Dwie łyżeczki ziaren kolendry ugnieć lekko w moździerzu i również dodaj do marynaty. Jeżeli chcesz dodatkowo wzmocnić smak kolendry wcześniej upraż ją na suchej patelni, a następnie przestudź i dopiero wtedy ugnieć w moździerzu.

5. Marynatę zamieszaj, a następnie wrzuć do niej kilka gałązek świeżego rozmarynu, obrany i posiekany imbir oraz grubo posiekany czosnek.

szaszłyki z karczku wieprzowego

6. Marynatę dobrze wymieszaj, spróbuj i dopraw w razie potrzeby którąś z przypraw. Mięso pokrój w dość dużą kostkę, a następnie włóż je do miski z marynatą i dobrze wszystko wymieszaj. Szaszłyki są gotowe, potrzebują jednak paru godzin, aby nabrały smaku.

w misce znajduje się zamarynowane mięso

7. Przykryj miskę folią spożywczą lub przełóż marynowane szaszłyki z karczku wieprzowego do zamykanego woreczka strunowego. Umieść zamarynowane mięso w lodówce najlepiej na całą noc.

szaszłyki z karczku wieprzowego

8. Wyjmij mięso z lodówki na 30 minimum przed planowanym ich grillowaniem. Usuń z kawałków mięsa marynatę, a w szczególności jej stałe kawałki (czosnek, kolendra, imbir, rozmaryn).

szaszłyki z karczku wieprzowego

9. Mięso nabij na szpikulce i grilluj na dosyć mocnym żarze. Kilka minut na ruszcie absolutnie wystarczy, aby Twoje szaszłyki z karczku wieprzowego upiekły się, ale pozostały soczyste wewnątrz. Pamiętaj, żeby nie przepiec mięsa.

szaszłyki z karczku wieprzowego[/FMP]


SZASZŁYKI Z KARCZKU WIEPRZOWEGO SPOSÓB PODANIA

Podawaj z grillowanym chlebem i swoimi ulubionymi warzywami.

szaszłyki z karczku wieprzowego


Przygotuj również SZASZŁYKI w greckim stylu przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.