Obejrzano: 70
0 0
Czas czytania:2 Minuty, 0 Sekundy

Szaszłyki wieprzowe przyrządzone na grillu smakują wybornie. Wieprzowina to idealne mięso na grila, ponieważ ma troche tłuszczyku który wspaniale wytapia się na ruszcie. A wytapiając się dodaje smaku mięsu. W kuchni greckiej szaszłyki wieprzowe to codzienność, sprzedaje się ich chyba z milion dziennie. Moja wersja pysznych szaszłyków pochodzi z Krety. Czy tak samo przyrządza się je w całej Grecji tego nie wiem. Wiem tylko, że Grecy robią fenomenalne szaszłyki. Spróbujcie, przepis jak najbardziej oryginalny. Oczywiście z Krety.


SZASZŁYKI WIEPRZOWE Z GRILLA

SKŁADNIKI

500 gramów łopatki wieprzowej[FMP]
suszone oregano
2-3 cytryny
pity greckie
tazatziki
sól, pieprz


SZASZŁYKI WIEPRZOWE PRZEPIS

1. Przygotuj wszystkie składniki. W Grecji szaszłyki wieprzowe możesz kupić gotowe do grillowania w każdym sklepie. Jak zrobić pyszne tzatziki dowiesz się <<TUTAJ>>.

Szaszłyki wieprzowe składniki

2. Jeżeli nie mas gotowych szaszłyków trzeba je przygotować samemu. W Grecji robi się je zwykle z łopatki wieprzowej, ja sugeruje jednak karczek wieprzowy. I co z tego, że jest bardziej tłusty. To świetnie. Tłuszcz wspaniale wytopi się na ruszcie dodając niewiarygodnego smaku mięsu.

na talerzu znajduje się pokrojone w dużą kostkę mięso

3. Przygotuj zatem swoje szaszłyki dobrze je soląc i posypując świeżo zmielonym pieprzem. Niej krój mięsa w drobną kostkę, bo szybko się wysuszy nad ogniem. Lepszym rozwiązanem jest przygotowanie szaszłyków z większymi kawałkami mięsa. Idealnie, gdy chudsze kawałki mięsa przekładać będziesz tymi bardziej tłustymi.

kawałki mięsa nadziane na szpikulec

4. Rozpalając grilla pamiętaj, że produkty które chcesz poddać obróbce cieplnej mogą trafić na ruszt dopiero wtedy, gdy węgiel jest pokryty w całości popiołem. Gdy ruszt jest gotowy połóż na niego szaszłyki wieprzowe.

szaszłyki wieprzowe na grillu

5. Piecz souvlakia 5-8 minut obracając je co jakiś czas, aby równomiernie się zrumieniły.

szaszłyki wieprzowe podczas grillowania

6. Jak rozpoznać, że mięso jest upieczone? To bardzo proste. Zdejmij jeden kawałek z rusztu i naciśnij go dwoma palcami albo po prostu przekrój. Jeżeli wypłynie z niego różowy płyn wymaga dalszej obróbki cieplnej. Gdy płyn będzie przeźroczysty znaczy się że jest idealny. Jeżeli nie leci z niego żaden płyn oznacza to, że mięso jest już przepieczone i przesuszone. Pod koniec pieczenia warto położyć na ruszt również pity greckie.

szaszłyki wieprzowe na grillu

7. Gdy szaszłyki wieprzowe są upieczone konieczne trzeba skropić je na koniec świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Obowiązkowo.

skrapianie sokiem z cytryny grillującego się mięsa

8. Tuż przed zdjęciem szaszłyków z rusztu posyp je dość obficie suszonym oregano. Gotowe. Co za zapach.

posypywanie szaszłyków wieprzowych suszonym oregano[/FMP]


SZASZŁYKI WIEPRZOWE SPOSÓB PODANIA

Podawaj od razu z cząstkami cytryny oraz podpieczonymi pitami. Sos tzatziki będzie doskonałym dodatkiem do całości.

szaszłyki wieprzowe


Wypróbuj również przepis na smażony <<FILET z MAKRELI>>.


Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.