Szaszłyki drobiowe doprawione w marokańskim stylu to ciekawa propozycja dla każdego. Istotą tego dania jest marynowanie mięsa z kurczaka przez kilkanaście godzin i podanie go z orzeźwiającym dipem jogurtowym z kolendrą. To prawdziwie orientalne smaki, które stanowią o atrakcyjności tego szaszłyka. Proponuję użycie mięsa z udek z kurczaka, ponieważ jest soczyste i ma trochę tłuszczyku, który doskonale wytopi się podczas grillowania i nada dodatkowego smaku szaszłykom. Możesz oczywiście użyć piersi z kurczaka, jeśli wolisz. Szaszłyki drobiowe idealnie komponują się z orzeźwiającym dipem jogurtowym z kwaśną nutą soku z cytryny i aromatem świeżej kolendry.
SZASZŁYKI DROBIOWE
SKŁADNIKI:
- 500 gramów mięsa z wyluzowanych udek kurczaka;
- 1 łyżka startego świeżego imbiru;
- łyżka ostrej, mielonej papryki;
- 1 płaska łyżka mielonej kurkumy;
- łyżeczka mielonej kolendry;
- oliwa z oliwek;
- sól;
SZASZŁYKI DROBIOWE PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotuj 500 gramów mięsa z wyluzowanych udek kurczaka. Mięso umyj pod bieżącą wodą i bardzo dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Odkrój nadmiar tłuszczu.
2. Do miski wlej 2-3 łyżki oliwy extra vergine i dodaj: 1 łyżkę startego świeżego imbiru, 1 łyżkę ostrej, mielonej papryki, 1 łyżkę mielonej kurkumy i 1 łyżeczkę mielonej kolendry. Całość dobrze wymieszaj.
3. Dokładnie obtocz kawałki kurczaka w marynacie, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki najlepiej na całą noc.
4. Na godzinę przed planowanym grillowaniem wyjmij mięso z lodówki, aby nabrało temperatury otoczenia. Zamarynowane mięso z kurczaka nabijaj na patyczki tworząc szaszłyki. Jeżeli będziesz grillować na ruszcie patyczki uprzednio namocz w wodzie, aby nie spaliły się na ogniu podczas grillowania.
5. Smaż szaszłyki na patelni grillowej; jeśli użyjesz mięsa z udek kurczaka powinno to potrwać około 8-10 minut, jeśli piersi z kurczaka – odpowiednio krócej. Jeżeli używasz grilla ogrodowego pieczenie będzie błyskawiczne. Pamiętaj, że mięso kurczaka smaży się szybko – jeżeli „przeciągniesz” będzie suche, zwłaszcza szaszłyki przyrządzone z piersi z kurczaka.
6. W trakcie smażenia obracaj szaszłyki, aby pięknie się zrumieniły i usmażyły.
SZASZŁYKI DROBIOWE PO MAROKAŃSKU
Podawaj z pysznym dipem jogurtowym z kolendrą (jak go zrobić dowiesz się <<TUTAJ>>).