zupa warzywna z soczewicą

Moja zupa warzywna z soczewicą udowodni malkontentom, że obiad bez mięsa może być sycący i pyszny. O ile oczywiście skosztują jej, co gorąco polecam. Ta zupa reprezentuje mój ulubiony sposób gotowania polewnic. Co jest w domu, to do gara. Zupę gotowałem wiosną na Krecie, ale z powodzeniem może być przygotowywana przez cały rok niemal w każdym cywilizowanym zakątku świata. Jakich użyjecie warzyw zależy od Was i od pory roku. Jaka będzie gęstość zupy też nie ma większego znaczenia. Liczy się bowiem sposób jej przygotowania i smak, którego nie brakuje. Kreteński sposób gotowania na trwałe wszedł mi w nawyk dzięki czemu wiem, jak właściwie z niczego zrobić arcydzieło smaku. Tak właśnie jest w tym przypadku. Dzielę się tą wiedzą z Wami.


ZUPA WARZYWNA Z SOCZEWICĄ

SKŁADNIKI:

  • pół szklanki oliwy z oliwek;
  • 100 gramów brązowej soczewicy;
  • cukinia;
  • papryka;
  • pomidory;
  • ziemniaki;
  • mały bakłażan;
  • cebula;
  • dymka;
  • czosnek;
  • natka pietruszki;
  • liście szpinaku;
  • świeży koperek;
  • suszone oregano;
  • płatki chilli;
  • sól;

ZUPA WARZYWNA Z SOCZEWICĄ PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Poza sezonem zamiast pomidorów lepiej jest użyć przecieru pomidorowego, najlepiej domowej roboty (jak go zrobić dowiesz się <<TUTAJ>>). Ilość składników i ich rodzaj zależy od Ciebie. Jedyne, co ważne to trzymać się sposobu przygotowania zupy.

zupa warzywna z soczewicą

2. Zacznij do ugotowania soczewicy. W tym celu zagotuj w garnku 2 duże szklanki wody i wrzuć przepłukaną pod zimną wodą soczewicę. Gotuj na mocnym ogniu około 15 minut tak, aby w tym czasie niemal cała woda wygotowała się. Po tym czasie przykryj garnek pokrywką, wyłącz gaz i pozostaw soczewicę na minimum 30 minut, aż wchłonie ostatki wody i zmięknie.

UWAGA: Soczewicy nie wolno solić podczas gotowania, bo nie zmięknie.

zupa warzywna z soczewicą

3. W czasie, gdy soczewica dochodzi pokrój warzywa. Szpinak drobno, cukinię grubiej, bakłażana w kostkę lub byle jak. Tak właśnie, byle jak. To świetnie, gdy część warzyw podczas gotowania rozpadnie się, a część pozostanie jędrna. To tylko doda zupie smaku.

zupa warzywna z soczewicą

4. Dymka, cebula i czosnek – żadnego z tych składników nie powinno zabraknąć w porządnej zupie jarzynowej.

zupa warzywna z soczewicą

5. Pomidory zetrzyj na dużych oczach tarki, chyba że użyjesz przecieru pomidorowego. Pomidory posyp suszonym oregano i solą. Odstaw na bok.

zupa warzywna z soczewicą

6. Do dużego rondla wlej pół szklanki oliwy. To nie żart, tak zaczyna się każdy przepis na Krecie. To właśnie oliwa jest jednym z kluczowych składników nadających kreteńskim daniom smaku. Wybornego smaku. Oliwę lekko podgrzej i wrzuć posiekane dymkę, cebulę i czosnek. Smaż krótko na niezbyt mocnym ogniu (nie przypal!). Następnie wrzuć pozostałe warzywa.

zupa warzywna z soczewicą

7. Podkręć gaz pod garnkiem i smaż warzywa około 5-7 minut, aż każde z nich „zapozna się” z oliwą i wyda z siebie pierwsze smaki.

zupa warzywna z soczewicą

8. Wlej 2-3 szklanki gorącej wody (lub mniej albo więcej), aby uzyskać żądaną konsystencję zupy. Generalnie im więcej wody, tym bardziej smak warzyw będzie uciekał jednak pamiętaj, że do zupy trafi jeszcze soczewica, która ją zagęści. Gotuj zupę na wolnym ogniu 10 minut.

UWAGA: Lepiej dolać kilka razy po odrobinie wody żeby nie przedobrzyć, niż przedobrzyć od razu za pierwszym razem…

zupa warzywna z soczewicą

9. W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki i koperek. Zauważ, w jaki wielkich pęczkach sprzedawane są na Krecie zioła. Nic dziwnego, bo wyspiarze używają ich w przerażającej ilości. Na zdrowie.

zupa warzywna z soczewicą

10. Do zupy wlej starte, doprawione pomidory.

zupa warzywna z soczewicą

11. Dopraw zupę płatkami chilli. Gotuj zupę jeszcze 5 minut.

zupa warzywna z soczewicą

12. Wsyp soczewicę w ilości według uznania. Pamiętaj – Ty gotujesz, Ty decydujesz ile.

zupa warzywna z soczewicą

13. Zagotuj zupę, uzupełnij wodą (tylko, jeżeli to absolutnie konieczne), dopraw w razie potrzeby solą, oregano i/lub chilli. Wlej 1-2 łyżki oliwy extra vergine. Wyłącz gaz pod garnkiem i wsyp dwie wielkie garści posiekanych ziół. Zamieszaj.

zupa warzywna z soczewicą


ZUPA WARZYWNA Z SOCZEWICĄ

Powinna zachwycić każdego smakosza. Jest sycąca, pyszna i bogata w smaku. Tak, jak warzywa na Krecie.

zupa warzywna z soczewicą


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *