Surówka z rzodkiewki i ogórka często trafia na mój stół. Nie wiem więc dlaczego dopiero teraz przepis na nią trafia do mojej książki kucharskiej. Ważne jednak, że w końcu trafia. Dzięki niemu wielu z Was przekona się, że rzodkiewka w połączeniu ze śmietaną nie dość, że traci swoją ostrość, to w dodatku jest to połączenie niezwykle smakowite. Rzodkiewka podobnie jak ogórek zawiera mnóstwo wody, więc po dodaniu śmietany w surówce tworzy się znakomity sosik, który podobnie jak w mizerii smakuje wybornie. Kto takiej surówki nie jadł jeszcze pora to zmienić. Nie będzie żałować.


SURÓWKA Z RZODKIEWKI I OGÓRKA

SKŁADNIKI:

  • 1 duża biała rzodkiew;
  • pęczek tradycyjnej rzodkiewki;
  • 1 duży świeży ogórek;
  • 150 ml gęstej, kwaśnej śmietany;
  • pęczek świeżego koperku;
  • sol, pieprz;

SURÓWKA Z RZODKIEWKI I OGÓRKA PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

SURÓWKA z RZODKIEWKI i ogórka

2. Zetrzyj białą rzodkiew na dużych oczkach tarki do dużej miski.

SURÓWKA z RZODKIEWKI i ogórka

3. Rzodkiewki oderwij z pęczka, umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój je w plasterki, półplasterku lub dowolne kawałki według uznania.

pokrojona rzodkiewka

4. Pokrojone rzodkiewki przełóż do miską ze startą białą rzodkwią. Ogórka umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie przekrój go na połowę, a następnie każdą połówkę również na połowę, ale wzdłuż. Małą łyżeczką wydrąż z ogórka pestki.

świeży ogórek leży na desce pokrojony

5. Pokrój ogórka w dowolne kawałki i wrzuć do miski z rzodkiewkami.

SURÓWKA z RZODKIEWKI i ogórka

6. Już nie tylko „u baby”, ale w wielu naszych sklepach można kupić fantastyczną śmietanę. Nie kosztuje majątku, więc wybierz taką BIO, która jest prawdziwą śmietaną, a nie tworzoną przez alchemików w laboratoriach z mleka w proszku. Uwierz mi, poczujesz że warto. Ile śmietany? 150 a nawet 200 ml na taką ilość składników wydaje się optymalną ilością. Śmietana połączy się z wodą, którą puszczą rzodkiewki i ogórek tworząc niezapomniany sos…

śmietana do surówki

7. Surówka z rzodkiewki i ogórka musi wchłonąć trochę soli, również świeżo zmielony pieprz jej nie zaszkodzi. Rzodkiewki w połączeniu ze śmietaną tracą swą ostrość, więc nie obawiaj się, że surówka będzie za ostra w smaku. Uwierz, nie będzie. Będzie przepyszna.

SURÓWKA z RZODKIEWKI i ogórka

8. Czymże była by surówka bez świeżego „zielonego”? Pęczek koperku będzie jak znalazł.

pęczek koperku w trakcie siekania

9. Koperek posiekaj i dodaj do surówki.

koperek w surówce

10. Całość dobrze wymieszaj, dopraw do smaku w razie konieczności i pozostaw na pół godziny, aby smaki się przegryzły, warzywa puściły całą wodę, która w tym czasie połączy się ze śmietaną.

SURÓWKA z RZODKIEWKI i ogórka


SURÓWKA Z RZODKIEWKI I OGÓRKA

Podawaj solo lub jako dodatek do obiadu. Smakuje zawsze, w każdej postaci i każdemu. W dodatku przyjemnie chrupie pod zębami.

SURÓWKA z RZODKIEWKI i ogórka

Spróbuj także PORÓW w WINEGRECIE przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *