Strogonow wieprzowy, na jaki podaję poniżej przepis nie ma nic wspólnego z oryginalem. Nawiązuje do czasów tzw. komuny, kiedy to danie o takiej właśnie nazwie (i pisowni) było nie lada smakołykiem. Podawano je na szczególne okazje, ponieważ jego głównym składnikiem była wykwintna polędwica wołowa. Dzisiaj produktów mamy pod dostatkiem, a i możliwości znacznie więcej niż w tamtych czasach. Dlatego zdarza się, że pozwalam sobie na pełną dowolność przy przyrządzaniu Strogonowa. Wszystko w nim jest nie tak, jak powinno być w oryginale (włącznie z nazwą) poza smakiem. Ten zawsze jest taki sam. Wyborny.


STROGONOW WIEPRZOWY

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów schabu wieprzowego;
  • 300 gramów pieczarek;
  • 3-5 ogórków kiszonych;
  • 1 duża cebula;
  • 2 kromki żytniego chleba;
  • koncentrat pomidorowy;
  • mielona słodka papryka;
  • suszony tymianek;
  • masło;
  • sól, pieprz;

STROGONOW WIEPRZOWY PRZYGOTWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Strogonow wieprzowy składniki

2. Pokrój mięso w paski, jak na zdjęciu. Posyp je solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odłóż na bok.

pokrojone w paski mięso posolone posypane pieprzem kolorowym

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu do wszystkich przepisów.

Sprawdź
Kup terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

14. Gdy mięso jest gotowe dopraw Strogonowa do smaku. Danie jest gotowe.

Strogonow wieprzowy


STROGONOW WIEPRZOWY

Podawaj z kromką świeżego pieczywa.

Strogonow wieprzowy

Przygotuj także wybornego SANDACZA w maśle limonkowym przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *