Strogonow wieprzowy, na jaki podaję poniżej przepis nie ma nic wspólnego z oryginalem. Nawiązuje do czasów tzw. komuny, kiedy to danie o takiej właśnie nazwie (i pisowni) było nie lada smakołykiem. Podawano je na szczególne okazje, ponieważ jego głównym składnikiem była wykwintna polędwica wołowa. Dzisiaj produktów mamy pod dostatkiem, a i możliwości znacznie więcej niż w tamtych czasach. Dlatego zdarza się, że pozwalam sobie na pełną dowolność przy przyrządzaniu Strogonowa. Wszystko w nim jest nie tak, jak powinno być w oryginale (włącznie z nazwą) poza smakiem. Ten zawsze jest taki sam. Wyborny.


STROGONOW WIEPRZOWY

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów schabu wieprzowego;
  • 300 gramów pieczarek;
  • 3-5 ogórków kiszonych;
  • 1 duża cebula;
  • 2 kromki żytniego chleba;
  • koncentrat pomidorowy;
  • mielona słodka papryka;
  • suszony tymianek;
  • masło;
  • sól, pieprz;

STROGONOW WIEPRZOWY PRZYGOTWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Strogonow wieprzowy składniki

2. Pokrój mięso w paski, jak na zdjęciu. Posyp je solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odłóż na bok.

pokrojone w paski mięso posolone posypane pieprzem kolorowym

3. Posiekaj drobno cebulę, pokrój w kawałki pieczarki, a ogórki kiszone wraz ze skórkami pokrój w małą kostkę.

pokrojone mięso pieczarki ogórki kiszone i cebula

4. Na patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć pieczarki. Lekko je posól, aby puściły wodę oraz posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż chwilę na mocnym ogniu, a następnie wrzuć cebulę.

smażenie pieczarek i cebuli

5. Smaż całość chwilę na średnim ogniu. Dla podniesienia smaku możesz wrzucić do grzybów łyżeczkę masła.

smażenie pieczarek na maśle

6. Dopraw grzyby suszonym tymiankiem.

doprawianie smażących się pieczarek suszonym tymiankiem

7. Wlej na patelnię szklankę gorącej wody, a następnie dodaj 1 kopiatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz tyle samo mielonej, słodkiej papryki.

Strogonow wieprzowy

8. Wwrzuć na patelnię pokrojone ogórki kiszone.

Strogonow wieprzowy

9. Dolej jeszcze nieco gorącej wody, dopraw do smaku i gotuj na wolnym ogniu kilka minut.

Strogonow wieprzowy

10. Ciemny, żytni chleb wspaniale zagęści nam danie. Pokrój go w drobną kostkę, aby łatwiej rozpadł się podczas duszenia mięsa.

kromka żytniego chleba

11. Na małej patelni rozgrzej nieco oleju i wrzuć mięso. Smaż je na mocnym ogniu kilka minut, aż lekko się zrumieni. Na koniec posyp je suszonym tymiankiem.

na patelni smaży się mięso pokrojone w paski doprawione tymiankiem

12. Przełóż zawartość patelni oraz przesmażone mięso do większego garnka.

Strogonow wieprzowy

13. Wrzuć pokrojony chleb i dolej tyle gorącej wody, aby przykryła wszystkie składniki. Przykryj garnek pokrywką i duś mięso na wolnym ogniu do miękkości (około 45 minut). Jeżeli trzeba uzupełniaj niewielką ilością gorącej wody.

UWAGA: Gęstość potrawy dostosuj do własnego upodobania.

Strogonow wieprzowy

14. Gdy mięso jest gotowe dopraw Strogonowa do smaku. Danie jest gotowe.

Strogonow wieprzowy


STROGONOW WIEPRZOWY

Podawaj z kromką świeżego pieczywa.

Strogonow wieprzowy

Przygotuj także wybornego SANDACZA w maśle limonkowym przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *