Stifado, czyli gulasz wołowy to popularne w całej Grecji danie jadane bardzo chętnie szczególnie zimą. Przyrządza się je „od święta” albo na specjalne okazje. Kuchnia grecka nie jest specjalnie skomplikowana, ale za to pełna smaku i aromatu. Nie inaczej jest ze stifado. Do wołowiny, a czasem cielęciny lub nawet królika dodaje się mnóstwo szalotki lub cebuli perłowej oraz pomidory. Przyprawami są czerwone wino oraz m.in. cynamon i oregano. Całość wymaga cierpliwości, bowiem mięso winno się dusić dość długo. Nie tylko po to, by stało się miękkie, ale przede wszystkim po to, by sos jemu towarzyszący nabrał cudownego smaku.
PRZEPIS NA STIFADO GULASZ WOŁOWY
SKŁADNIKI
1 kilogram karkówki lub łopatki wołowej;
200 ml bulionu wołowego;
200 ml czerwonego wytrawnego wina;[FMP]
około 25 sztuk małej cebulki perłowej lub szalotki;
pół szklanki oliwy z oliwek;
4 ząbki czosnku;
2 łyżki czerwonego octu winnego;
400 ml przecieru pomidorowego;
1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego;
łyżka suszonego oregano;
2-3 liście laurowe;
1 duża laska cynamonu;
suszone chilli;
sól, pieprz;
STIFADO GULASZ WOŁOWY SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Ważnym składnikiem stifado jest domowy bulion wołowy. Dobrze jest ugotować go wcześniej i np. zamrozić. W takim przypadku wystarczy wyjąć jego porcję i rozmrozić przed przygotowywaniem potrawy.
3. Mięso pokrój w grubą kostkę o wielkości nawet 4-5 centymetry. Obierz cebulki perłowe lub szalotki. Absolutnie nie można zastosować zwykłej cebuli, ponieważ jest zbyt ostra w smaku. Te pierwsze zaś podczas gotowania stają się słodkie nadając daniu cudownego smaku. Cebulek musi być dużo, objętościowo mniej więcej tyle samo, ile mięsa.
4. Wlej na patelnię połowę oliwy i podgrzej lekko, a następnie wrzuć cebulki. Smaż je na niezbyt mocnym ogniu około 10 minut, aż się lekko zrumienią. Przesmażone cebulki zdejmij z patelni i przełóż na talerz. Odstaw na bok.
5. Wlej na patelnię, na której smażyła się cebula pozostałą oliwę i wrzuć mięso. Smaż krótko na dość mocnym ogniu, aż się pięknie zrumieni. Przesmażone mięso przełóż do dużego garnka.
6. Na patelnię po smażeniu mięsa wlej gorący bulion wołowy i delikatnie zeskrob plastikową łopatką „smaczek” z patelni. Wlej zawartość patelni do garnka z mięsem.
7. Do mięsa dodaj przecier pomidorowy oraz koncentrat pomidorowy.
8. Dodaj przyprawy: czosnek, liście laurowe i płatki chilli.
9. Dodaj laskę cynamonu, wlej wino i ocet winny.
10. Dodaj sól, pieprz i suszone oregano. Zamieszaj, przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i duś stifado około 80 minut.
PORADA-> Stifado winno dusić się, jak nasz rosół gotuje, czyli ledwie pyrkać.
11. Mięso powinno być już „na ząb”. Wrzuć do garnka przesmażone na początku cebulki. Nie mieszaj za dużo, aby mięso nie rozpadło się. Przykryj garnek i duś gulasz na wolnym ogniu kolejne 40 minut.
[/FMP]
STIFADO GULASZ WOŁOWY PROPOZYCJA PODANIA
Podawaj z białym pieczywem, puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniakami lub z makaronem w kształcie ryżu (orzo). Ten grecki gulasz wołowy zachwyci Cię genialnym smakiem sosu i miękkością mięsa.
Wypróbuj również <<przepis na gulasz cygański z kurczaka>>.