Stifado, czyli gulasz wołowy to popularne w całej Grecji danie jadane bardzo chętnie szczególnie zimą. Przyrządza się je „od święta” albo na specjalne okazje. Kuchnia grecka nie jest specjalnie skomplikowana, ale za to pełna smaku i aromatu. Nie inaczej jest ze stifado. Do wołowiny, a czasem cielęciny lub nawet królika dodaje się mnóstwo szalotki lub cebuli perłowej oraz pomidory. Przyprawami są czerwone wino oraz m.in. cynamon i oregano. Całość wymaga cierpliwości, bowiem mięso winno się dusić dość długo. Nie tylko po to, by stało się miękkie, ale przede wszystkim po to, by sos jemu towarzyszący nabrał cudownego smaku.
STIFADO GULASZ WOŁOWY
SKŁADNIKI
1 kilogram karkówki lub łopatki wołowej;
200 ml bulionu wołowego;
Kuchnia Tomka
Tylko sprawdzone przepisy
⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN
lub⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN
STIFADO GULASZ WOŁOWY PROPOZYCJA PODANIA
Podawaj z białym pieczywem, puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniakami lub z makaronem w kształcie ryżu (orzo). Ten grecki gulasz wołowy zachwyci Cię genialnym smakiem sosu i miękkością mięsa.
Wypróbuj również GULASZ CYGAŃSKI przepis <<TUTAJ>>.