Stifado, czyli gulasz wołowy to popularne w całej Grecji danie jadane bardzo chętnie szczególnie zimą. Przyrządza się je „od święta” albo na specjalne okazje. Kuchnia grecka nie jest specjalnie skomplikowana, ale za to pełna smaku i aromatu. Nie inaczej jest ze stifado. Do wołowiny, a czasem cielęciny lub nawet królika dodaje się mnóstwo szalotki lub cebuli perłowej oraz pomidory. Przyprawami są czerwone wino, cynamon, liście laurowe, czosnek, oregano i odrobina ostrej papryczki. Całość wymaga cierpliwości, bowiem mięso winno się dusić dość długo. Nie tylko po to, by stało się miękkie, ale przede wszystkim po to, by sos jemu towarzyszący nabrał cudownego smaku.


STIFADO GULASZ WOŁOWY SKŁADNIKI:

1 kilogram karkówki lub łopatki wołowej;
200 ml bulionu wołowego;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj


STIFADO GULASZ WOŁOWY

Podawaj z białym pieczywem, puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniakami lub z makaronem w kształcie ryżu (orzo). Ten grecki gulasz wołowy zachwyci Cię genialnym smakiem sosu i miękkością mięsa.

Stifado gulasz wołowy

Wypróbuj również GULASZ CYGAŃSKI przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *