Stifado, czyli grecki gulasz wołowy to popularne w całej Grecji danie, które jest jadane bardzo chętnie, zwłaszcza zimą. Przyrządza się je „od święta” albo na specjalne okazje. Kuchnia grecka nie jest specjalnie skomplikowana, ale za to pełna smaku i aromatu. Nie inaczej jest ze stifado. Do wołowiny, a czasem cielęciny dodaje się mnóstwo szalotki lub cebuli perłowej oraz pomidory. Przyprawami są czerwone wino, cynamon, liście laurowe, czosnek, oregano i odrobina ostrej papryczki. Całość wymaga cierpliwości, bowiem mięso winno się dusić niemal 2 godziny. Nie tylko po to, by stało się miękkie, ale przede wszystkim po to, by sos jemu towarzyszący nabrał cudownego smaku.


STIFADO GRECKI GULASZ WOŁOWY

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram karkówki lub łopatki wołowej;
  • 200 ml bulionu wołowego;
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina;
  • około 25 sztuk małej cebulki perłowej lub szalotki;
  • pół szklanki oliwy z oliwek;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego;
  • 400 ml przecieru pomidorowego;
  • 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego;
  • łyżka suszonego oregano;
  • 2-3 liście laurowe;
  • 1 duża laska cynamonu;
  • suszone chilli;
  • sól, pieprz;

STIFADO PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

STIFADO grecki GULASZ WOŁOWY

2. Ważnym składnikiem stifado jest domowy bulion wołowy. Dobrze jest ugotować go wcześniej i np. zamrozić. W takim przypadku wystarczy wyjąć jego porcję i rozmrozić przed przygotowywaniem potrawy.

STIFADO grecki GULASZ WOŁOWY

3. Mięso pokrój w grubą kostkę o wielkości nawet 4-5 centymetry.

STIFADO grecki GULASZ WOŁOWY

4. Obierz cebulki perłowe lub szalotki. Absolutnie nie można zastosować zwykłej cebuli, ponieważ jest zbyt ostra w smaku. Te pierwsze zaś podczas gotowania stają się słodkie nadając daniu cudownego smaku. Cebulek musi być dużo, objętościowo mniej więcej tyle samo, ile mięsa.

STIFADO grecki GULASZ WOŁOWY

5. Wlej na patelnię połowę oliwy i podgrzej lekko, a następnie wrzuć cebulki. Smaż je na niezbyt mocnym ogniu około 10 minut, aż się lekko zrumienią.

STIFADO grecki GULASZ WOŁOWY

6. Przesmażone cebulki zdejmij z patelni i przełóż na talerz. Odstaw na bok.

STIFADO grecki GULASZ WOŁOWY

7. Wlej na patelnię, na której smażyła się cebula pozostałą oliwę i wrzuć mięso. Smaż krótko na dość mocnym ogniu, aż się pięknie zrumieni. Przesmażone mięso przełóż do dużego garnka.

STIFADO grecki GULASZ WOŁOWY

8. Na patelnię po smażeniu mięsa wlej gorący bulion wołowy i delikatnie zeskrob plastikową łopatką „smaczek” z patelni. Wlej zawartość patelni do garnka z mięsem.

STIFADO grecki GULASZ WOŁOWY

9. Do mięsa dodaj przecier pomidorowy oraz koncentrat pomidorowy.

STIFADO grecki GULASZ WOŁOWY

10. Dodaj przyprawy: czosnek, liście laurowe i płatki chilli.

STIFADO grecki GULASZ WOŁOWY

11. Dodaj laskę cynamonu, wlej wino i ocet winny.

STIFADO grecki GULASZ WOŁOWY

12. Dodaj sól, pieprz i suszone oregano. Zamieszaj, przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i duś stifado około 80 minut.

UWAGA: Stifado winno dusić się, jak nasz rosół gotuje, czyli ledwie pyrkać.

STIFADO grecki GULASZ WOŁOWY

13. Mięso powinno być już „na ząb”. Wrzuć do garnka przesmażone na początku cebulki. Nie mieszaj za dużo, aby mięso nie rozpadło się. Przykryj garnek i duś gulasz na wolnym ogniu kolejne 40 minut.

STIFADO grecki GULASZ WOŁOWY


STIFADO GRECKI GULASZ WOŁOWY

Podawaj z białym pieczywem, puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniakami lub z makaronem w kształcie ryżu (orzo). Ten grecki gulasz wołowy zachwyci Cię genialnym smakiem sosu i miękkością mięsa.

STIFADO grecki GULASZ WOŁOWY

Wypróbuj również GULASZ CYGAŃSKI przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *