Stek idealny to taki, do którego mięsożerca z krwi i kości wznosić będzie modły i śnić będzie o nim po nocach. Stek idealny to stek właściwie wysmażony. Wreszcie stek idealny to stek soczysty, mocno zrumieniony, a najlepiej by osmagany był dymem z grilla. Minęły czasy, kiedy stek był po prostu stekiem. Kiedy chcąc zjeść kawałek mięsiwa smażonego lub z grilla po prostu zamawiało się steka. Kelner nie pytał nawet o stopień jego wysmażenia. Obecnie mięsiw mamy wybór wielki, dużo większe mamy umiejętności przygotowania dobrego steka i jeszcze większe apetyty na niego. Pojawić się musi zatem pytanie: jak wybrać mięso na dobrego steka.

STEK IDEALNY CZYLI JAKI

Nie będę się powtarzał o jakości mięsa, bo to chyba oczywiste. Jeżeli chcesz raz na czas zjeść porządny kawał mięcha szukaj rzeźnika lub miejsca, w którym dostaniesz najlepszą z możliwych i świeżą wołowinę wiadomego pochodzenia. To ważne, bo mięso na steka nie powinno być w ogóle mrożone. To bardzo ważne. Pamiętaj rótnież, że stek to nie tylko polędwica. Dobrego steka wykroić można z antrykotu, rostbefu, rumsztyku, udźca, czy łaty wołowej. Każdy z nich ma swoją nazwę i każdy z nich jest w specyficzny sposób wykrawany. I każdy smakuje zupełnie inaczej.

podział tuszy wołowej na steki


STEK IDEALNY SEZONOWAĆ CZY NIE

Niezwykle istotnym jest również, by mięso z przeznaczeniem na steki sezonować. Wprzódy mięso po uboju powinno „odpocząć” – nawet do 10 dni. Po tym czasie należy je sezonować, czyli mięso musi po prostu dojrzeć. Trwa to do 21 dni, a polega na przechowywaniu mięsa w specjalnej lodówce w niskiej, stałej temperaturze (max 4 stopnie) i wysokiej wilgotności (do 85%).  Mięso w tym czasie traci 20-30% wody. Staje się intensywne w smaku, nabiera pięknego koloru, charakteryzuje się bogatszym aromatem i smakiem oraz lepszą kruchością. No i staje się droższe.

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj

BAVETTE STEK

Ten rodzaj steku jest kawałkiem wołowiny wykrawanej z mięśni brzucha lub dolnej klatki piersiowej krowy. Francuscy rzeźnicy nazywają to „bavette”, co oznacza „śliniaczek”. Poza Europą znany jest pod innymi nazwami. To długi i płaski kawałek mięśnia z wyraźną strukturą, bowiem mięsień ten jest dobrze wyćwiczony przez zwierze.

bavette


STEK IDEALNY

Nie wiem, jakiego steka lubisz. Teraz masz wybór, możesz degustować, próbować, przebierać. Czy chudy, delikatny stek, czy raczej mocno przerośnięty tłuszczem kryjący w sobie niewiarygodną ilośc smaku. Ze stekiem jest jak z dobrym winem. Są słabe, mocne, delikatne i o wielkim bukiecie owoców i/lub kwiatów. I wino, i steki zawsze wybieraj pod swoje smaki, pod swój gust. Jeżeli zaś trafisz do dobrej restauracji i zdradzisz swoje preferencje somelierowi ten zestawi Ci najlepszy na świecie mariaż. Mariaż genialnego sezonowanego steka z wybitnym winem. Czego Tobie i sobie życzę.


Jak przyrządzić STEK IDEALNY dowiesz się <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *