Spaghetti z małżami w stylu włoskim to nic innego, jak klasyczne spaghetti alle vongole. Jakimś wielkim fanem małży nie jestem, ale vongole naprawdę lubię. To małe małże w bardzo ładnych, jasnych skorupkach. Występują głównie we Włoszech i tam nimi zajada się najchętniej. Każdy pobyt w okolicach Wenecji, w centralnych Włoszech, ale i w Kampanii zaczynam od tego dania, czyli spaghetti alle vongole. Sos stanowią oliwa z ostrą papryczką, czosnkiem, natką pietruszki i pomidorkami koktajlowymi. Proste, ale genialne. Jeżeli nie dostaniecie świeżych vongoli możecie użyć takich ze słoiczka, trudno.


SPAGHETTI Z MAŁŻAMI

SKŁADNIKI:

  • 100 gramów spaghetti na osobę;
  • 1 słoiczek vongoli;
  • kilka pomidorków koktajlowych;
  • 3 ząbki czosnku;
  • suszone chilli;
  • natka pietruszki;
  • nieco oliwy truflowej lub zwykłej;
  • kilka kromek chleba;

SPAGHETTI Z MAŁŻAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki: 100 gramów spaghetti na osobę, 1 słoiczek vongoli (oczywiście, że lepsze są świeże, w skorupkach, ale są one trudno dostępne), kilka pomidorków koktajlowych, 3 ząbki czosnku, suszone chilli, natka pietruszki, nieco oliwy truflowej lub zwykłej, kilka kromek chleba.

Spaghetti z małżami składniki

2. Gotuj makaron w dobrze osolonej, mocno gotującej się wodzie, a w międzyczasie przygotuj sos. W tym celu pokrój czosnek w plasterki, pomidorki w połówki (lepszy smak uzyskasz miażdżąc pomidory w palcach tuż przed wrzuceniem ich na patelnię, ale działając tym sposobem niechybnie trzeba będzie sprzątać kuchnię…), posiekaj natkę pietruszki, a vongole odsącz z zalewy.

Spaghetti z małżami składniki

3. Na patelni rozgrzej oliwę (no tej oliwy to nie żałuj…) i wrzuć czosnek. Smaż go około minuty, a następnie dodaj vongole. Smaż dalsze 1-2 minutki.

małże smażące się na patelni

4. Dodaj pomidory, natkę pietruszki, posól i pokrusz suszone chilli. Smaż 1-2 minuty. Odcedź makaron.

małże na patelni

5. Odcedź i wrzuć makaron na patelnię obok sosu. Polej go 1-2 łyżkami oliwy.

Spaghetti z małżami


SPAGHETTI Z MAŁŻAMI

Dokładnie, ale delikatnie wymieszaj całość i nakładaj na talerze. Po „uporaniu się” z daniem użyj kromki chleba do „wyczyszczenia” talerza lub patelni z pozostałego ostro czosnkowego, o lekkim posmaku morza sosu.

Spaghetti z małżami

KALMARY w oliwie to też dobry pomysł – kliknij <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *