Spaghetti bolognese, na które prezentuję tutaj przepis to swego rodzaju kuriozum kulinarne. To wręcz zaprzeczenie wszelkich standardów kuchni włoskiej. Makaron do sosu jest za cienki – spaghetti nie utrzyma sosu. Ale sam sos jest rzadki i nawet jakby użyć tagliatelle, czy pappardelle to i tak spłynie z niego, jak łza po policzku. A mięsa nie dusi się długimi godzinami, aby sos nabrał smaku. Zatem co powoduje, że poniższy przepis – twór przedziwny na danie z makaronem Wam podaję? Smak. Genialny jego smak. Na pohybel wszelkim zasadom, na pohybel malkontentom i ludziom „z zasadami”.


SPAGHETTI BOLOGNESE

SKŁADNIKI

300 gramów makaronu spaghetti;[FMP]
500 gramów szynki wieprzowej;
1 opakowanie przyprawy do kuchni włoskiej;
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
6-8 ząbków czosnku;
5 łyżeczek suszonego oregano;
5 łyżeczek suszonych ziół prowansalskich;
3 łyżeczki suszonej bazylii;
1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki;
ostra, mielona papryka (do smaku);
parmezan lub grana padano;
sól, pieprz;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Spaghetti bolognese składniki

2. Mięso zmiel w maszynce. W dużej patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć zmielone mięso. Smaż je na średnim ogniu, aż lekko zbrązowieje (około 10 minut).

na patelni smaży się mielone mięso

3. Do garnka wlej około 500 ml gorącej wody. Dodaj suszone oregano, zioła prowansalskie i bazylię.

dodawane suszonego oregano do sosu

4. By zbudować pyszny smak sosu dodaj również koncentrat pomidorowy. Nie za wiele – maksymalnie dwie płaskie łyżeczki.

łyżeczka koncentratu pomidorowego

5. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę – przełóż do garnka.

wciskanie czosnku do sosu

6. Dodaj również mieloną ostrą i słodką paprykę. Obie nadadzą sosowi nie tylko pięknego koloru, ale przede wszystkim smaku.

Spaghetti bolognese

7. Sos posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i wrzuć do niego przesmażone mięso.

przyrządzanie sosu bolognese

8. Na koniec dodaj pół opakowania przyprawy do kuchni włoskiej jednej z wiodących przyprawowych firm polskich.

Spaghetti bolognese

9. Jeżeli potrzeba dolej wody, aby uzyskać żądaną gęstość sosu. Zmniejsz ogień pod garnkiem, przykryj go pokrywką i gotuj sos na wolnym ogniu 30 minut. Przekonasz się, że mój sos do spaghetti bolognese jest wyborny.

domowy sos bolognese

10. Podczas, gdy sos się gotuje zetrzyj trochę sera, którym posypiesz na talerzu danie.

starty ser

11. W dużym garnku zagotuj wodę. Dobrze ją posól i wrzuć makaron. Gotuj go według wskazania na opakowaniu.

w garnku gotuje się makaron

12. Ugotowany makaron odcedź i wrzuć z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodaj przygotowany sos.

Spaghetti bolognese[/FMP]

13. Wymieszaj dokładnie makaron z sosem. Twoje spaghetti bolognese już pięknie pachnie.

Spaghetti bolognese


SPAGHETTI BOLOGNESE

Z oryginalnym <<tagliatelle al ragu>> nie ma nic wspólnego. Smakuje jednak znakomicie, a sos aż kipi od mnogości suszonych ziół – podawaj posypane startym parmezanem. Jest naprawdę nieźle.

Spaghetti bolognese


Wolisz makaron w innej wersji? Spróbuj SPAGHETII alla PUTTANESCA <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *