Spaghetti bolognese co oszustwem trąci

Spaghetti bolognese to mięso mielone duszone w sosie pomidorowym podane z makaronem. To danie zna chyba każdy człowiek na świecie. Moje bolognese może szokować, ale ponieważ smakuje wyjątkowo dobrze pokochacie je i Wy.

Spaghetti bolognese, na które prezentuję tutaj przepis to swego rodzaju kuriozum kulinarne. To wręcz zaprzeczenie wszelkich standardów kuchni włoskiej. Makaron do sosu jest za cienki, spaghetti nie utrzyma sosu. Ale sam sos jest rzadki i nawet jakby użyć tagliatelle, czy pappardelle to i tak spłynie z niego, jak łza po policzku. A mięsa nie dusi się długimi godzinami, aby sos nabrał smaku. Zatem co powoduje, że poniższy przepis twór przedziwny na danie z makaronem Wam podaję? Smak. Genialny jego smak. Na pohybel wszelkim zasadom, na pohybel malkontentom i ludziom „z zasadami”.

Składniki

300 gramów makaronu spaghetti;
500 gramów szynki lub łopatki wieprzowej;
1 opakowanie przyprawy do kuchni włoskiej;
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
6 do 8 ząbków czosnku;
5 łyżeczek suszonego oregano;
5 łyżeczek suszonych ziół prowansalskich;
3 łyżeczki suszonej bazylii;
1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki;
ostra, mielona papryka (do smaku);
parmezan lub grana padano;
sól, pieprz;

Przepis na spaghetti bolognese

Mięso zmiel w maszynce. W dużej patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć zmielone mięso. Smaż je na średnim ogniu, aby lekko zbrązowiało (około 10 minut).

Do garnka wlej około 500 ml gorącej wody. Następnie dodaj suszone oregano, zioła prowansalskie i bazylię. Aby zbudować pyszny smak sosu dodaj również koncentrat pomidorowy. Nie za wiele,  maksymalnie dwie płaskie łyżeczki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, również przełóż do garnka. Dodaj również mieloną ostrą i słodką paprykę. Obie nadadzą sosowi nie tylko pięknego koloru, ale przede wszystkim smaku.

Sos posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i wrzuć do niego przesmażone mięso. Na koniec dodaj pół opakowania przyprawy do kuchni włoskiej jednej z wiodących przyprawowych firm polskich. Jeżeli potrzeba dolej wody, aby uzyskać żądaną gęstość sosu. Zmniejsz ogień pod garnkiem, przykryj go pokrywką i gotuj sos na wolnym ogniu 30 minut. Przekonasz się, że mój sos do spaghetti bolognese jest wyborny.

Spaghetti bolognese sposób podania

Gdy sos już prawie będzie gotowy w dużym garnku zagotuj wodę. Dobrze ją posól i wrzuć makaron. Gotuj go według wskazania na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź i wrzuć z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodaj przygotowany sos. Wymieszaj dokładnie makaron z sosem. Twoje spaghetti bolognese już pięknie pachnie.

Z oryginalnym tagliatelle al ragu bolognese nie ma nic wspólnego. Smakuje jednak znakomicie, a sos aż kipi od mnogości suszonych ziół, podawaj posypane startym parmezanem. Jest naprawdę nieźle.


Wolisz makaron w innej wersji? Spróbuj spaghetti alla putanesca.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *