Spaghetti Amatriciana to danie sycące, smaczne, proste i szybkie. Kwintesencja włoskiej kuchni. Warunkiem najlepszego z możliwych i oryginalnego spaghetti Amatriciana jest użycie guanciale (niezwykle aromatyczne suszone, nacierane ziołami podgardle) i owczego sera pecorino. Te dwa składniki powodują, iż to danie jest unikatowe. A zatem proponuję, zróbcie to danie (czyt.: al amatricziania) tylko wtedy, gdy zdobędziecie te dwa składniki. Nie przerażajcie się tłustością guanciale. W tym daniu jest go jedynie tyle, aby dodało wspaniałego aromatu i smaku paście. Na pewno nie wpłynie negatywnie na Waszą wagę. Gwarantuję.


SPAGHETTI AMATRICIANA

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów makaronu spaghetti lub vermicelli;
  • kieliszek białego, wytrawnego wina;
  • około 80 gramów guanciale (lub surowego, wędzonego boczku);
  • kawałek sera pecorino romano;
  • puszka pomidorów bez skórki lub świeże pomidory w lecie (bardzo dojrzałe);
  • oliwa z oliwek;
  • papryczka peperoncino;
  • sól;

SPAGHETTI AMATRICIANA PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

spaghetti all'amatriciana składniki

2. Gunaciale pokrój w cienkie paseczki, ser zetrzyj na drobnych oczkach tarki, posiekaj drobno papryczkę peperoncino.

spaghetti all'amatriciana

3. Na patelnię wlej trochę oliwy i wrzuć guanciale. Smaż chwilę na średnim ogniu, aż się ładnie wytopi.

na patelni smaży się pokrojone guanciale

4. W międzyczasie gotuj makaron w dobrze osolonej wodzie.

w dużym garnku gotuje się makaron

5. Do wytopionego guanciale dodaj peperoncino – smaż króciutko.

przesmażone guanciale

6. Wlej białej wino i podkręć gaz pod patelnią – teraz wino musi odparować.

dolewanie wina do sosu

7. Odparowanie wina nie powinno zająć więcej, niż 1-2 minuty. Dzięki temu zabiegowi tak naprawdę wyparuje alkohol, a guanciale nabierze lekkiego, winnego smaku. Gdy tak się stanie zdejmij guanciale z patelni przełóż do do miski. Odstaw na bok.

spaghetti amatriciana

8. Na tą samą patelnię wlej nieco oliwy i wrzuć pomidory z puszki; rozgnieć pomidory. Duś całość kilka minut, aż pomidory rozpadną się całkowicie i odparują.

spaghetti all'amatriciana przyrządzanie sosu

9. Zgaś gaz pod patelnią; do powstałego sosu dodaj przesmażone przed kilkoma minutami guanciale.

Spaghetti Amatriciana

10. Wrzuć na patelnię garść startego sera pecorino romano. Zamieszaj całość.

Spaghetti Amatriciana

11. Makaron odcedź i wrzuć na patelnię do sosu. Dobrze wszystko wymieszaj.

Spaghetti Amatriciana


SPAGHETTI AMATRICIANA

Podawaj od razu posypane dodatkowo serem pecorino romano.

Spaghetti Amatriciana

Zrób SPAGHETTI aglio OLIO e peperoncino przepis <<TUTAJ>>.


2 thoughts on “SPAGHETTI AMATRICIANA przepis oryginalny”

  1. @Damian: dzięki za dobre słowo. Generalnie mogę się z Tobą zgodzić z przedstawionymi przez Ciebie sprawami, aczkolwiek jak pewnie przyznasz mi rację mówimy o rzeczach tak delikatnych dla Włochów, że dysputy na te tematy można by prowadzić godzinami bez rozstrzygnięć 😉 ciesze się, że na moją stroną zaglądają prawdziwi smakosze, którzy mają duże pojęcie o jedzeniu. dobrym, prawdziwym jedzeniu. pozdrawiam 🙂

  2. gratuluje! w koncu rzeczywiscie prawdziwy przepis na amatriciane na polkich stronach! chociaz:
    1) oliwy sie nie daje. guanciale sie topi i robi tluszcz
    2) rzeczywiscie oryginalny przepis to spaghetti, ale w obecnych czasach standard do amatriciany to bucatini lub rigatoni.
    3) zamiast peperoncino sie daje pieprz.
    4) wino jest opcjonalne. niektorzy daja niektorzy nie, ale nie jest konieczne

    po za tym wszystko ok, napewno to najlepsza amatriciana ktora dotychczas widzialem w polsce

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *