Spaghetti alla San Gennaro to jedno z najważniejszych dań kuchni neapolitańskiej. Kuchni znanej jako la cucina povera, czyli kuchni biedoty. Kampania, której stolicą jest Neapol od zawsze był jednym z biedniejszych regionów Włoch. Jedzenie zatem musiało być proste i składać się jedynie z tych składników, które były tam dostępne. To przecież w Neapolu powstała pizza, to tutaj powstało również spaghetti alla San Gennaro. Nazwa odnosi się do najważniejszego patrona Neapolu, świętego Januarego. To proste, ale sycące danie, bez fajerwerków, ale pełne smaku i kalorii. Dziękujemy Ci Neapolu nie tylko za pizzę. Karmisz wybornie, choć skromnie. Smak jednak ważniejszy.
SPAGHETTI ALLA SAN GENNARO
SKŁADNIKI
200 gramów makaronu spaghetti
Kuchnia Tomka
Tylko sprawdzone przepisy
⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN
lub⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN
SPAGHETTI ALLA SAN GENNARO PROPOZYCJA PODANIA
Podawaj od razu posypane dodatkowo dowolną ilością czosnkowych grzanek oraz ozdobione listkam świeżej bazylii.