Sos pomidorowy taki domowy ma tę zaletę, że po pierwsze wiesz, co jesz, a po drugie zawsze możesz doprawić go według własnego smaku. W tym przepisie proponuję doprawić go tak, aby jak najbardziej zbliżyć się do smaku Włoch; taki sos będzie pasował do wielu dań. Oczywiście jeżeli przygotowujesz sos do bieżącego użycia zrób go odpowiednio mniej i dopraw znacznie intensywniej. Jeżeli przygotowujesz sos na zimę dopraw go łagodniej, aby móc ostatecznie doprawić go potem do konkretnych dań.


SOS POMIDOROWY  W STYLU WŁOSKIM

SKŁADNIKI:

  • 5 kilogramów bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej Lima);
  • pęczek świeżej bazylii;
  • 4-5 ząbków czosnku;
  • ostre suszone chili;
  • łyżeczka soli;
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu;
  • łyżeczka cukru;

SOS POMIDOROWY W STYLU WŁOSKIM PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 5 kilogramów bardzo dojrzałych pomidorów; najlepszy gatunek na sos to moim zdaniem Lima. Jeżeli pomidory nie są jeszcze dość dojrzałe pozostaw je w osobnym pomieszczeniu pod przykryciem przez 1-2 dni. Z podanej ilości pomidorów uzyskasz około 3 litrów sosu. Oczywiście ma to sens, gdy robisz sos na zimę, w przeciwnym wypadku zrób go odpowiednio mniej.

SOS POMIDOROWY w stylu włoskim

2. Pomidory ponacinaj lekko na obu końcach, włóż je do garnka, zalej wrzątkiem, a po minucie przelej zimną wodą. Następnie zdejmij z nich skórkę.

SOS POMIDOROWY w stylu włoskim

3. Pomidory zmiksuj w malakserze (lub na ręcznej tarce…), przełóż do dużego garnka i gotuj na średnim ogniu 30-45 minut od momentu zagotowania, aż woda z pomidorów w dużej części odparuje (czas odparowania zależy od gatunku pomidorów).

SOS POMIDOROWY w stylu włoskim

4. W międzyczasie przygotuj pęczek świeżej bazylii, 4-5 ząbków czosnku, ostre suszone chili.

SOS POMIDOROWY w stylu włoskim

5. Pora przyprawić sos. Obierz i zmiażdż ząbki czosnku, a następnie dodaj je do sosu.

SOS POMIDOROWY w stylu włoskim

6. Posiekaj listki bazylii i wrzuć do garnka. Dodaj również łyżeczkę suszonego ostrego chili (lub peperoncino).

SOS POMIDOROWY w stylu włoskim

7. Dodaj łyżeczkę soli.

SOS POMIDOROWY w stylu włoskim

8. Dodaj łyżeczkę mielonego pieprzu.

SOS POMIDOROWY w stylu włoskim

9. Jeżeli trzeba dodaj również łyżeczkę cukru (gdy sos jest zbyt kwaśny).

SOS POMIDOROWY w stylu włoskim

10. Gotuj sos jeszcze około 10 minut.

SOS POMIDOROWY w stylu włoskim

11. Gotowy sos nakładaj do dobrze wyparzonych słoików. Każdy z nich dobrze zakręć i wstaw do garnka z wrząca wodą. Trzymaj słoiki w garnku na minimalnym ogniu około 20 minut.

SOS POMIDOROWY w stylu włoskim

12. Wyjmij słoiki z garnka, ułóż dnem do góry na ściereczce, następnie przykryj dobrze drugą ściereczką i pozostaw na noc.

SOS POMIDOROWY w stylu włoskim


SOS POMIDOROWY  W STYLU WŁOSKIM

Na drugi dzień słoiki z gotowym sosem przenieś do chłodnego pomieszczenia. W zimie sos będzie doskonałym dodatkiem do wielu dań.

SOS POMIDOROWY w stylu włoskim

Spróbuj również mojego sosu pomidorowego w stylu greckim kliknij <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *