Sos pomidorowy taki domowy ma tę zaletę, że po pierwsze wiesz, co jesz, a po drugie zawsze możesz doprawić go według własnego smaku. W tym przepisie proponuję doprawić go tak, aby jak najbardziej zbliżyć się do smaku Włoch; taki sos będzie pasował do wielu dań. Oczywiście jeżeli przygotowujesz sos do bieżącego użycia zrób go odpowiednio mniej i dopraw znacznie intensywniej. Jeżeli przygotowujesz sos na zimę dopraw go łagodniej, aby móc ostatecznie doprawić go potem do konkretnych dań.


SOS POMIDOROWY  W STYLU WŁOSKIM

SKŁADNIKI:

  • 5 kilogramów bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej Lima);
  • pęczek świeżej bazylii;
  • 4-5 ząbków czosnku;
  • ostre suszone chili;
  • łyżeczka soli;
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu;
  • łyżeczka cukru;

SOS POMIDOROWY W STYLU WŁOSKIM PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 5 kilogramów bardzo dojrzałych pomidorów; najlepszy gatunek na sos to moim zdaniem Lima. Jeżeli pomidory nie są jeszcze dość dojrzałe pozostaw je w osobnym pomieszczeniu pod przykryciem przez 1-2 dni. Z podanej ilości pomidorów uzyskasz około 3 litrów sosu. Oczywiście ma to sens, gdy robisz sos na zimę, w przeciwnym wypadku zrób go odpowiednio mniej.

pomidory w skrzynce

2. Pomidory ponacinaj lekko na obu końcach, włóż je do garnka, zalej wrzątkiem, a po minucie przelej zimną wodą. Następnie zdejmij z nich skórkę.

obrane ze skóry pomidory w garnku

3. Pomidory zmiksuj w malakserze (lub na ręcznej tarce…), przełóż do dużego garnka i gotuj na średnim ogniu 30-45 minut od momentu zagotowania, aż woda z pomidorów w dużej części odparuje (czas odparowania zależy od gatunku pomidorów).

w dużym garnku gotują sie pomidory

4. W międzyczasie przygotuj pęczek świeżej bazylii, 4-5 ząbków czosnku, ostre suszone chili.

świeża bazylia i czosnek na stole

5. Pora przyprawić sos. Obierz i zmiażdż ząbki czosnku, a następnie dodaj je do sosu.

dodawanie zmiażdżonego czosnku do garnka z poidorami

6. Posiekaj listki bazylii i wrzuć do garnka. Dodaj również łyżeczkę suszonego ostrego chili (lub peperoncino).

dodawanie bazylii i suszonego chilli do gotujących się pomidorów

7. Dodaj łyżeczkę soli.

SOS POMIDOROWY w stylu włoskim

8. Dodaj łyżeczkę mielonego pieprzu.

doprawianie pomidorów pieprzem

9. Jeżeli trzeba dodaj również łyżeczkę cukru (gdy sos jest zbyt kwaśny).

doprawianie pomidorów solą

10. Gotuj sos jeszcze około 10 minut.

SOS POMIDOROWY w stylu włoskim

11. Gotowy sos nakładaj do dobrze wyparzonych słoików. Każdy z nich dobrze zakręć i wstaw do garnka z wrząca wodą. Trzymaj słoiki w garnku na minimalnym ogniu około 20 minut.

pasteryzowanie

12. Wyjmij słoiki z garnka, ułóż dnem do góry na ściereczce, następnie przykryj dobrze drugą ściereczką i pozostaw na noc.

SOS POMIDOROWY w stylu włoskim


SOS POMIDOROWY  W STYLU WŁOSKIM

Na drugi dzień słoiki z gotowym sosem przenieś do chłodnego pomieszczenia. W zimie sos będzie doskonałym dodatkiem do wielu dań.

SOS POMIDOROWY w stylu włoskim

Spróbuj również mojego sosu pomidorowego w stylu greckim kliknij <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *