Sos koperkowy przepis bardzo tradycyjny

Sos koperkowy przygotowany na bazie domowego bulionu warzywnego z dodatkiem jasnej zasmażki, dużej ilości świeżego koperku oraz kwaśnej śmietany.

Sos koperkowy to jedna z podstaw kuchni polskiej. Pasuje do wielu dań, a do wszelkiego rodzaju klopsów mięsnych czy rybnych jest wprost niezastąpiony. Według tradycyjnego przepisu taki sos przygotowuje się na tzw. jasnej zasmażce i nie ma siły, aby tego uniknąć. Wiem, że dla wielu osób tak przygotowany sos jest zbyt ciężki, ale uwierz, że nie da się go przyrządzić na beztłuszczowym jogurcie. Jeśli zachowasz zdrowy rozsądek i zastosujesz się do mojego przepisu zrobisz najlepszy sos koperkowy na świecie. Niewiarygodnie smaczny i naprawdę lekki, a nie zawiesisty jak przysłowiowy krochmal.

Składniki

wielki pęczek świeżego koperku;
masło;
mąka pszenna;
2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego;
gęsta, kwaśna śmietana;
sól, pieprz;

Przepis na tradycyjny sos koperkowy

Pęczek koperku do sosu koperkowego musi być naprawdę spory, najlepszy kupisz na targu. Będzie zdecydowanie większy i bardziej aromatyczny, od tego sklepowego. Na śmietanie również nie oszczędzaj, a poczujesz różnicę. Jeśli masz możliwość kupuj śmietan również na targu, ale najlepiej ze sprawdzonego źródła. Oczywiście, że lepiej jest mieć również domowy bulion. Gdy akurat nie posiadasz  domowego bulionu możesz użyć w drodze wyjątku ekologicznych kostek rosołowych.

Składniki już mamy, pora przygotować sos. Na początek wrzuć 2 duże łyżki masła do niewielkiego rondelka i pozwól, aby się rozpuściło. Uważaj, masło nie może się zrumienić! Zaraz, gdy masło się roztopi w rondelku wsyp do niego 2 duże łyżki mąki i ciągle mieszając rozpuść ją w maśle. Przesmaż chwilę na małym ogniu, aby zasmażka lekko się podsmażyła (1 do 2 minut), ale uważaj, zasmażka musi być jasna nie może się zbyt mocno zrumienić! Wlej bulion warzywny i rozmieszaj, aż uzyskasz gładki sos, a następnie wrzuć posiekany duży pęczek koperku.

Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, a na koniec dodaj do sosu dużą łyżkę kwaśnej śmietany i zagotuj go.


Nie ma nic smaczniejszego niż klopsiki cielęce w sosie koperkowym. Absolutna klasyka i rewelacja. Podobnie jak kurczak w sosie koperkowym. Super dania!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *