Sos koperkowy to jedna z podstaw kuchni polskiej. Pasuje do wielu dań, a do wszelkiego rodzaju klopsów mięsnych czy rybnych jest wprost niezastąpiony. Według tradycyjnego przepisu taki sos przygotowuje się na tzw. jasnej zasmażce i nie ma siły, by tego uniknąć. Wiem, że dla wielu osób tak przygotowany sos jest zbyt ciężki, ale uwierzcie, że nie da się go przyrządzić na beztłuszczowym jogurcie. Jeżeli zachowacie zdrowy rozsądek i zastosujecie się do mojego przepisu zrobicie najlepszy sos koperkowy na świecie. Niewiarygodnie smaczny i naprawdę lekki, a nie zawiesisty jak przysłowiowy krochmal.


SOS KOPERKOWY

SKŁADNIKI:

  • wielki pęczek świeżego koperku;
  • masło;
  • mąka pszenna;
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • sól, pieprz;

SOS KOPERKOWY PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Pęczek koperku musi być naprawdę spory, najlepszy kupisz na targu. Na śmietanie również nie oszczędzaj, a poczujesz różnicę. Oczywiście, że lepiej jest mieć również domowy bulion, jednak gdy takowego akurat nie posiadasz możesz użyć w drodze wyjątku ekologicznych kostek rosołowych.

Sos koperkowy składniki

2. Posiekaj pęczek koperku. Powtarzam, musi go być dużo, wszak ma on nadać smak Twojemu sosowi.

siekanie świeżego koperku

3. Wrzuć 2 duże łyżki masła do niewielkiego rondelka i pozwól, aby się rozpuściło. Uważaj, masło nie może się zrumienić!

w rondelku roztapia się masło

4. Zaraz, gdy masło się roztopi w rondelku wsyp do niego 2 duże łyżki mąki i ciągle mieszając rozpuść ją w maśle.

w rondelku smaży się na maśle mąka pszenna

5. Przesmaż chwilę na małym ogniu, aby zasmażka lekko się zrumieniła (1-2 minuty).

przygotowywanie zasmażki

6. Wlej bulion warzywny i rozmieszaj, aż uzyskasz gładki sos.

Sos koperkowy

7. Wrzuć posiekany duży pęczek koperku.

Sos koperkowy

8. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Sos koperkowy

9. Na koniec dodaj do sosu 1 dużą łyżkę kwaśnej śmietany i zagotuj go.

zabielanie sosu śmietaną


SOS KOPERKOWY

Podawaj np. z <<klopsami mięsnym i ziemniakami>> albo z pulpetami rybnymi. Absolutna klasyka i rewelacja.

Sos koperkowy


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *