Sos do pizzy według włoskich receptur

Sos do pizzy to pyszny domowy sos przygotowany na bazie domowego przecieru z pomidorów oraz cebuli, czosnku i chilli.

Sos do pizzy to pyszny domowy sos przygotowany na bazie domowego przecieru z pomidorów oraz cebuli, czosnku i chilli. Sos do pizzy to równie ważny składnik, jak dobre ciasto na pizzę. Zrób samodzielnie najlepszy sos do pizzy, jaki możesz sobie wyobrazić. Oczywiście według oryginalnej, włoskiej receptury. Taki sos możesz przygotować albo ze świeżych, dojrzałych pomidorów pod koniec lata (sierpień, wrzesień), albo z przecieru pomidorowego zrobionego pod koniec lata z dojrzałych pomidorów. W ostateczności przygotuj go z pomidorów w puszce lub pasaty pomidorowej. W każdym z tych przypadków warunkiem idealnego sosu pomidorowego są bardzo dojrzałe pomidory. Jeśli chcesz otrzymać pyszny, genialny, aromatyczny sos koniecznie przygotuj go według mojego przepisu. Nie zawiedziesz się.

Składniki

500 ml domowego przecieru pomidorowego, pasaty lub pomidorów w puszce;
1 cebula;
pęczek świeżej bazylii;
kilka ząbków czosnku;
pół łyżeczki suszonych płatków chilli;
oliwa z oliwek;
sól;

Przepis na sos do pizzy

Najlepsze do zrobienia wyśmienitego sosu do pizzy są dojrzałe pomidory. Takie bardzo dojrzałe. Niestety u nas takowe występują jedynie w sierpniu i we wrześniu. Wtedy też możesz sos do pizzy przyrządzać ze świeżych pomidorów. Dobrze jest u schyłku sezonu na pomidory zrobić z nich domowy przecier. Z około 5 kilogramów pomidorów przygotujesz wtedy kilkanaście średniej wielkości słoików z wybornym przecierem pomidorowym, który jesienią, zimą i wiosną będzie cieszył podniebienia całej rodziny (dowiedz się jak zrobić doskonały domowy przecier pomidorowy).

Z takiego właśnie domowego przecieru przyrządzam w tym przepisie fantastyczny sos do pizzy. Jeśli nie masz domowego przecieru użyj kupnej pasaty lub pomidorów w puszce. Nie oszczędzaj na nich, muszą być najwyższej jakości. To gwarancja, że zostały zebrane i „zapuszkowane”, gdy były bardzo dojrzałe.

Aby Twój sos do pizzy był wyjątkowy przygotuj również kilka ząbków czosnku, pęczek świeżej bazylii, płatki suszonego chilli (lub świeżą) i 1 średnią cebulę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i zmiażdż w prasce lub drobno posiekaj.

Porada-> jeżeli wolisz łagodniejszy sos możesz ograniczyć ilość czosnku i cebuli.

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i wrzuć cebulę. Gdy cebula się zeszkli dorzuć czosnek i smaż razem z cebulą kilkadziesiąt sekund. Następnie wlej przecier pomidorowy, pasatę lub obrane ze skórki i posiekane świeże pomidory (w zależności od pory roku). Na patelnię wrzuć pół pęczka liści świeżej bazylii. W całości lub lekko rozerwanych, w zależności od ich wielkości. Sos pomidorowy posól, najlepiej gruboziarnistą solą morską. Lubię „na ostro”, dlatego w moim sosie muszą znaleźć się suszone płatki chilli. Tutaj w wersji z suszonym czosnkiem, cóż za doskonały duet.

Porada-> jeżeli wolisz łagodny sos nie dodawaj chilli.

Ustaw gaz pod patelnią do średniego poziomu i gotuj powoli sos pomidorowy około 30 minut, aby odparowała z niego niemal cała woda. To bardzo istotna sprawa przy przygotowywaniu idealnego sosu pomidorowego do pizzy. Nie zapomnij od czasu do czasu przemieszać sosu. Gdy sos pomidorowy odparuje dopraw go ostatecznie do smaku solą i świeżą bazylią, w zależności od swoich upodobań. Przelej sos pomidorowy do czaszy blendera, a następnie zmiksuj go na gładką masę. Oczywiście jeżeli przygotowujesz sos do pizzy z pasaty pomidorowej nie ma najmniejszego sensu tego robić.

Sos do pizzy propozycja podania

Nadaje pizzy niepowtarzalnego smaku. Pamiętaj, aby nie zalać nim pizzy, a jedynie nałożyć go „do smaku”. Oczywiście  taki sos możesz również podać z makaronem albo użyć jako składnik tysiąca innych, wspaniałych i pysznych dań. Ale pizza z takim sosem skradnie Twoje serce.


Zobacz, jak przygotować idealne ciasto na pizzę w domu.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *