Sos cacik turecki dzadzyk do mięsa

Turecki sos cacik przygotowany z gęstego jogurtu z dodatkiem startych ogórków, dymki, czosnku i soku z cytryny.

Sos cacik nie jest u nas zbyt popularny, to pierwsze wrażenie. Mało kto zna taki sos. Ale gdy przyjrzeć się temu z bliska cacik to ottomańska nazwa znanego u nas greckiego sosu tzatziki. Oczywiście nie chodzi tylko o nazwę. Tak naprawdę sos cacik narodził się właśnie w Turcji. Kilkaset lat temu Turcy przeprowadzili wieloletnią ofensywę wojenną podbijając kraje wschodnie oraz praktycznie całe Bałkany, aż po Węgry. Wszędzie tam, gdzie byli pozostawili po sobie ślady kulinarne.

Do dnia dzisiejszego na Bałkanach chętnie jada się cevapcici (czevapy), a podaje je się często właśnie z sosem cacik, który przybiera różną nazwę i nieco inny smak w zależności od konkretnego kraju. W Grecji sos ten nazywa się tzatziki (poznaj przepis na tzatziki), w Bułgarii utożsamiany może być z taratorem (też pod postacią chłodnika), ale oryginalny, turecki zawsze będzie się nazywał cacik.

Składniki

400 gramów jogurtu naturalnego (najlepszy… grecki);
1-2 świeże ogórki;
suszona mięta;
cytryna;
dymka;
1 ząbek czosnku;

Przepis na sos cacik

Wiem, że Turcy mi tego nie wybaczą, ale uważam, że do zrobienia sosu cacik najlepszy jest jogurt grecki. Ten turecki jest u nas praktycznie nie do zdobycia, ale przede wszystkim jest moim zdaniem za kwaśny, jak na nasze podniebienia. Prawdziwy, dobry jogurt grecki ma 10% tłuszczu. Jeżeli nie masz gdzie go kupić użyj zamiennika, ale koniecznie o takiej właśnie zawartości tłuszczu. Gdy spróbujesz takiego jogurtu zrozumiesz, o czym piszę.

Co zrobić z ogórkami?

Jogurt przełóż do dużej miski, a ogórki obierz ze skórki. Ogórki przekrój wzdłuż na połowę, pozbaw je pestek i pokrój w małe kawałki. Mogą to być prostokąty, ja preferuję jednak krótkie, za to nieco grubsze słupki. Posiekaj również nieco dymki. Wszystko, co dodajesz do sosu cacik ma być tylko i wyłącznie dodatkiem, zatem nie przesadź z czymkolwiek.

Przygotowujemy sos

Do miski z jogurtem dodaj pokrojonego ogórka, posiekaną dymkę oraz 1 łyżeczkę suszonej mięty. Następnie sos cacik posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Wyciśnij do sosu sok z jednej cytryny tak, aby utrafić ze smakiem według swoich preferencji. Sos cacik musi smakować przede wszystkim jogurtem. Jako dodatkowa nuta wyczuwalna (ale nie nachalna) powinna być mięta i kwasowość cytryny. Czosnek ma być jedynie tłem.

Sos jogurtowy cacik sposób podania

Gotowy sos przełóż do miski i włóż do lodówki, aby się przegryzł. Podawaj w temperaturze pokojowej skropiony oliwą extra vergine i posypany delikatnie suszoną miętą. Sos cacik pasuje jako dodatek do mięsiw, pieczonych warzyw, ale i jedzony z chlebem.


Wypróbuj podobny w smaku grecki sos tzatziki.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *